A rendkívül súlyos aszályhelyzetre tekintettel, a mezőgazdasági termelés finanszírozási helyzetének javítása és az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében a kormány megteremti annak feltételeit, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók és a nehéz helyzetben lévő állattartók számára az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatszint 3 százalékra mérséklődjön – jelentette be Nagy István.

NAGY István; I. SZENT ISTVÁN
Fotó: Mónus Márton / MTI

A miniszter arra emlékeztetett, hogy augusztus végéig mintegy 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek a termelők aszálykárt.

A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű kultúrákat különösen súlyosan érinti, és az állattenyésztők takarmánybázisát is veszélyezteti. A hitelmoratórium lehetőségének megteremtése után újabb kormányzati segítségről született döntés annak érdekében, hogy a termeléshez szükséges inputanyagok robbanásszerűen megemelkedett költségei miatt eleve nehéz helyzetben lévő gazdálkodók egy jelentős részének napi működését ne lehetetlenítse el az aszály, a mezőgazdasági termelés további finanszírozása megoldott legyen. Az ország alapvető érdeke, hogy az őszi mezőgazdasági munkák zavartalanul megkezdődjenek, az élelmiszer-termelés biztosított legyen, és az állatok számára a szükséges takarmány rendelkezésre álljon – tette hozzá a tárcavezető. 

A cirok sem nőt meg a szárazságban. aszály
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A miniszter hangsúlyozta, az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatára a kormány az évszázad egyik legsúlyosabb aszályát elszenvedő agrárvállalkozások számára kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét biztosítja. A döntés értelmében a kormányhivatalok által igazolt aszálykárt elszenvedett növénytermesztők, valamint az összes állattartó által újonnan felvett Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez az Agrárminisztérium a szükséges mértékű, de legfeljebb 14 százalékos kamattámogatást biztosít olyan módon, hogy a felvételre kerülő hitelek éves kamatterhe 3 százalék legyen. 

A kiemelt támogatás a tervek szerint a legkésőbb 2022. december 31-ig megkötött új hitelekhez nyújtható. A program egyéb feltételei változatlanok maradnak. A szükséges jogszabály-módosításokat és a végrehajtásban közreműködő partnerekkel az egyeztetéseket az Agrárminisztérium soron kívül elkezdi, hogy a kedvezményes hitel minél előbb hozzáférhető legyen – emelte ki Nagy István.