A magyar kormány nyáron döntött arról, hogy az energiaválság közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. A lakosság egy része szeptemberben már szembesült is a magasabb összegeket tartalmazó rezsiszámlákkal. A hónap második felétől már a mikrovállalkozásoknak is küldi az MVM az új rezsicsökkentési szabályok szerinti számlákat.

Roznár pékség hőség, munka
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A vállalat hétfői tájékoztatása szerint az augusztus elején életbe lépett rezsiszabályok miatt az elmúlt egy hónapban a számlázási informatikai rendszer gyors és teljes átalakítása vált szükségessé a lakossági és a nem lakossági ügyfelek esetében egyaránt. Az informatikai fejlesztés folyamatos, több lépcsőben történik, az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő mikrovállalkozásoknak szeptember második felében érkeznek az új rezsicsökkentési szabályoknak megfelelő számlák.

Az MVM kiemelte, hogy augusztustól kizárólag a 2022. június 18-án egyetemes szolgáltatótól áramot, illetve földgázt vásárló mikrovállalkozások maradtak jogosultak nem lakossági ügyfélként egyetemes szolgáltatásra. Az érintett mikrovállalkozásoknak felhasználási helyenként 4606 kilowattóra éves kedvezményes villamosenergia- és 54 810 megajoule éves kedvezményes földgázmennyiség biztosított.

Az elmúlt időszakban nem megfelelő tartalommal kiküldött számlákat javítják, az érintett ügyfelek erről tájékoztatást kapnak.

Az MVM felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzati bérlakások esetében a helyi önkormányzatok, állami bérlakások és szállóférőhelyek esetében azok üzemeltetői is lakosságként vásárolhatnak áramot.

A lakossági jogosultság igénybevételéhez ezeknek az ügyfeleknek nyilatkozatot kell tenniük.

Az érintettek az mvmnext.hu/egyetemesvaltozasok oldalon elérhető űrlapon tudnak nyilatkozatot tenni, ezt az űrlapot a kileponyilatkozat@mvm.hu e-mail-címre kell eljuttatni.

Ugyancsak egyetemes szolgáltatást vehetnek igénybe azok a társasházak is a közös villamosenergia-fogyasztásukra, ahol a lakóépületben az önálló lakások száma azonos vagy magasabb, mint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma.

Negyedmillió, többgenerációs háztartásban élőnek segíthet az új rezsikedvezmény

Nem érdemes az utolsó utáni pillanatig halogatniuk a nagycsaládosoknak a gázárkedvezmény igénylését, hiszen a pénztárcájuk bánhatja az elvesztegetett napokat. Különösen fontos időben elkezdeniük az ügyintézést azoknak, akiknél nappali tagozatos egyetemista is van a családban.

A lakossági jogosultság igénybevétele érdekében ezeknek az ügyfeleknek is nyilatkozatot kell tenniük az mvmnext.hu/lakossagirezsi oldalon található nyilatkozat online beküldésével, ha eddig is egyetemes szolgáltatást vettek igénybe nem lakossági ügyfélként.

Azoknak a fogyasztóknak, amelyek augusztustól már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra – nem minősülnek lakossági ügyfélnek, nem mikrovállalkozások, vagy mikrovállalkozások ugyan, de nem egyetemes szolgáltatótól vásárolták az energiát 2022. június 18-án – szintén nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy a végső menedékes intézmény keretében vásárolhassanak áramot és földgázt 2022. december 31-ig.

20220719 Békéscsaba Sütés főzés illusztráció a Kornélia étteremben
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

A végső menedékes intézmény keretében történő energiavásárlás csak akkor lehetséges, ha a nyilatkozatot legkésőbb október 31-ig benyújtják. Erről a részletes tájékoztató és a kitöltendő nyilatkozat megtalálható a https://www.mvmnext.hu/egyetemesvaltozasok weboldalon.

A változásokkal kapcsolatos tájékoztatás kérhető az MVM telefonos ügyfélszolgálatán (a 06 20, 06 30, 06 70 vagy 06 1 előhívóval hívható 474 9999 számon, a szokásos nyitvatartási időben), valamint a kizárólag nem lakossági ügyek intézésére fenntartott 06 1 237 7737 számon, hétköznap 8–17 óra, hétvégén pedig 8–12 óra között.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas rezsi ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, mellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Azonban sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.