A Magyarországon élő mintegy 300 ezer nagycsaládosnak már korábban is biztosított volt gázártámogatás, ám mivel az energiahordozó eddig viszonylag olcsó volt, a nagycsaládosok jó része nem vette igénybe ezt a kedvezményt – idézte fel a VG-nek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés átalakítása után húsba vágó kérdéssé vált, hogy egy háztartásnak mekkora lesz a gázszámlája. Ám még mindig sok nagycsaládosban nem tudatosult, hogy az engedmény nem jár automatikusan, hanem igényelni kell.

Mini,House,And,Heart,,Family,Members,,Us,Money,Bags,On
Fotó: Shutterstock

Ha egyetemista gyermek is van, több igazolásra van szükség

A kormány nyári döntése értelmében a háromgyerekesek esetén az évi 1729 köbméternyi rezsicsökkentett áron vásárolható földgázon túl további 600, a négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. A NOE elnöke felelevenítette: a bejelentést követő napokban-hetekben rengeteg nagycsaládos kereste meg az egyesületet azzal, hogy milyen feltételek esetén kapják meg a pluszengedményt. Közülük 

sokan érdeklődtek arról, hogy mi a helyzet, ha a három vagy több gyermekük között egyetemista is van. 

Ebben az esetben – magyarázta –, ha a felsőoktatásban tanuló fiatal nappali tagozatos és nincs rendszeres jövedelme, egy többlépcsős ügyintézést kell lebonyolítani. Maga az eljárás úgy néz ki, hogy

  • be kell szerezni egy hallgatói igazolást az adott intézménytől,
  • a kormányhivatalnál igényelni kell, hogy beszámítottként vegyék figyelembe az egyetemista gyermeket,
  • ezt követően lehet benyújtani a gázárkedvezményre vonatkozó kérelmet, amelynek elfogadásával rá vonatkozóan is jár az alacsonyabb áron biztosított energiatöbblet.
     

Amit azonban mindenképp szeretnék kiemelni, hogy a nagycsaládosoknak kedvezményes tarifán biztosított többletgázmennyiséget igényelni kell a kormányhivatalnál. Lehet, hogy sokan vártak-várnak a rezsicsökkentés átalakítását követő első gázszámlájukra vagy éppen a fűtési szezon kezdetére, de nem érdemes halogatniuk az ügyintézést, mert azt a pénztárcájuk bánhatja 

– hívta fel a figyelmet Kardosné Gyurkó Katalin. Megjegyezte, érdemes mielőbb felkeresni az ügyfélszolgálatokat, ahol tapasztalatuk szerint az augusztusi „első ijedtség” után mostanra valamelyest rövidültek a sorok.

Az MVM minden csatornát megnyit a rezsinyomtatványok beadásához, rohanni nem érdemes

Az MVM Next minden ügyfélkapcsolati csatornán kialakítja a benyújtás lehetőségét, és – az ügyfelek kényelme érdekében is – kiemelten kezeli az elektronikus megoldások biztosítását.

Örülnek a többgenerációs háztartásban élők

Az egyesület elnöke arról is beszélt, örömmel fogadta azt a múlt heti kormányzati döntést, amely szerint 

az együtt élő többgenerációs családok – legfeljebb négy lakás esetén – nagyobb mennyiséget kapnak a rezsicsökkentett árú földgázból. 

Ehhez azonban szükségük van egy jegyzői igazolásra. A rendelet ezzel kapcsolatban úgy szól, hogy azokban a nem társasházi ingatlanokban, ahol legfeljebb négy rendeltetési egység található, a települési önkormányzat jegyzője kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítványt állít ki ezek számáról. A dokumentum a ténylegesen kialakult állapotot igazolja. A jegyző mint eljáró hatóság a rendeltetési egységek számára vagy funkciójára vonatkozó esetleges korlátozásokat nem veszi figyelembe, és a hatósági bizonyítvány kiadása során az építmény jogszerű használatát vélelmezi. 

Ha azonban egy ellenőrzés során kiderül, hogy a valóságban kevesebb lakóegység van a korábban közöltnél, a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményes földgázmennyiséget a versenypiaci tarifa másfélszeresének megfelelő egységáron kell a felhasználóval szemben elszámolni. 

A kedvezményre egyébként azok is jogosultak, akik igénybevételével építették be a tetőteret.

Amikor legelőször elhangzott a rezsicsökkentés átalakítása, a NOE több mint ötszáz levelet kapott, és ezek jó része arról szólt, hogy mi lesz a többgenerációs házban élőkkel, például az együtt élő testvérekkel vagy azokkal, akiknél a nagyszülők is ott laknak, vagy akik beépítették a tetőteret 

– mondta Kardosné Gyurkó Katalin. Kevésszer hangzik el, pedig fontos, hogy ezekben az otthonokban az egy főre jutó energiafogyasztás jóval kisebb, mint egy kétszemélyes háztartásban. Ez úgy is megfogalmazható, hogy a nagycsaládosoknak kisebb a karbonlábnyomuk – tette hozzá.

Green energy sources. Future electricity generation. People with laptops, solar panels and wind turbines. Ecological lifestyle. Glowing light lamp. Vector renewable eco technologies
Fotó: Shutterstock

A most meghozott szabály az ő életüket nagyban segíti, hiszen figyelembe veszi, ha több lakóegység is van egy házban. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 

körülbelül 250 ezer többgenerációs háztartásban élő vághat neki nyugodtabban az ősznek és a télnek 

– fejtette ki.

A jegyzőknek bőven van dolguk

Azzal kapcsolatban, hogy a jegyzőknek mekkora feladatot jelent a lakások rendeltetési egységeiről szóló hatósági bizonyítványok kiállítása, Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke a VG megkeresésére elmondta: tapasztalata a 23 ezres lélekszámú Göd város jegyzőjeként az, hogy a rendelet megjelenését követő első munkanapon, hétfőn nagyon sokan, mintegy százan keresték meg a hivatalt – személyesen, telefonon, e-mailben – hatósági bizonyítványért. Hozzátette, ha a következő hetekben is hasonló ütemben keresik fel a lakók, az embert próbáló feladat lesz a munkatársak számára. Arról is beszélt, Gödön azt a gyakorlatot alakították ki, hogy a kérelemhez mellékelni kell az adott lakcímre bejelentettek listáját, a tulajdoni lap másolatát, valamint a használatbavételi engedélyt. Megjegyezte, arra nincs kapacitása a hivatalnak, hogy a helyszínen ellenőrizze a szóban forgó ingatlanok mindegyikét.