A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte két szlovák tulajdonú webáruház ideiglenes lekapcsolását, amelyek Elf Bar termékeket és e-cigarettákat hirdetnek a magyar vásárlóknak. Az intézkedés célja, hogy megvédje a magyar embereket, amíg a hatóság részletes vizsgálata befejeződik.

Yellow,Disposable,Electronic,Cigarette,In,A,Woman's,Hand.,Modern,Online, Yellow disposable electronic cigarette in a woman's hand. Modern online communication, Elfbar, Yellow disposable electronic cigarette in a woman's hand. Modern online communication
Fotó: Shutterstock

A nemzeti versenyhatóság még a nyáron indított vizsgálatot a két szlovákiai vállalkozással szemben, mivel valószínűleg mindketten tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat, illetve a gyermekek és fiatalok körében egyre népszerűbb, emiatt különösen káros ízesített Elf Bar termékeket a magyar fogyasztóknak.

A a körülmények mérlegelését követően úgy döntött: ideiglenes intézkedésként lekapcsoltatja a két céggel a szóban forgó (magyar nyelvű) webáruházakat.

Az intézkedés után az egyik webshop már elérhetetlenné vált. A másik webáruház azonban továbbra is működik, ezért az üzemeltetővel szemben, mivel nem teljesítette a döntésben előírtakat, a GVH elrendelte azok végrehajtását.

Zöldszámot indítanak az Elf Bar-bejelentésekhez

A veszélytelennek látszó Elf Bar gyártói szándékosan a tinédzsereket célozzák meg termékükkel.

A versenyhatóság pénzbírságot is kiszabott a cégre és annak ügyvezetőjére, a bírság naponta növekszik mindaddig, amíg a vállalkozás nem teljesíti a rá kirótt intézkedést.

A hivatal célja, hogy

a Magyarországon tiltott forgalmazású termékek már addig se juthassanak el a hazai fogyasztókhoz,

amíg le nem zárulnak a szlovák cégek ellen indított versenyfelügyeleti eljárások.

A két vállalkozás feltételezhető jogsértése körülményeinek tisztázása és elbírálása jelenleg is zajlik.

Egész pályás letámadás az Elf Bar ellen: lefoglalás, bírságolás, felvilágosítás

Számos intézkedéssel küzd a dohányügyi felügyeletet ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az Elf Bar-jelenség ellen – mondta Biró Marcell, az SZTFH elnöke gazdasági bizottsági meghallgatásán. A tervük az, hogy több ezer iskolában mondják el a gyerekeknek: nagyon veszélyes és káros dohánytermékről van szó.