A nemzeti versenyhatóság vizsgálatot indított két szlovákiai vállalkozás, az ELF BAR VAPE - Bensons Europe s.r.o. és a Vaper s.r.o. ellen, mivel mindketten valószínűleg tisztességtelenül forgalmaznak különböző típusú elektromos cigarettákat – köztük Elf Bart – a magyar fogyasztók számára – közölte a Gazdasági Versenyhivatal. 

Elf Bar disposable vape flavored vaping e-cigarette products are displayed in a convenience store on June 23, 2022 in El Segundo, California. - Vaping company Juul Labs said Thursday it would appeal a decision by the US Food and Drug Administration ordering all its products off the market, a move the agency said was based on safety concerns. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

A cégek a weboldalukon azt a hamis benyomást keltik, hogy a termékek jogszerűen forgalmazhatóak – annak ellenére, hogy mind a nikotint tartalmazó elektronikus cigaretták, mind a nikotinmentes dohányzást imitáló elektronikus eszközök ízesített változatainak forgalmazása és távértékesítése Magyarországon tiltott. Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet a hazai fogyasztókkal szemben, mivel a vásárlók a cégek honlapjai alapján tévesen legálisan árusíthatónak gondolhatják a termékeket.

A versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették – írta a

Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértések bizonyítására irányulnak. Az eljárások lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A közelmúltban drámai gyorsasággal kezdett el terjedni a fiatalok körében egy illegálisan forgalmazott, a dohányzás új generációjaként emlegetett úgynevezett manórúd, az Elf Bar – közölte a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesülete. 

Ez egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható, elektromos cigarettaként illegálisan forgalmazott, interneten rendelhető eszköz, többféle színben és ízesítéssel. Nikotin tartalma eszközönként változó lehet:

  • van 0 százalékos,
  • de létezik belőle 2-5 százalékos is,
  • például egy 600 slukkra elegendő, 5 százalékos termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár jóllehet, a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, azonban ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki

– összegzett Szondy Klára tüdőgyógyász, az egyesület elnöke.