Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendelete értelmében szeptember elsejével a Guller Zoltán által vezetett DMÜ-höz került 

  • a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.,
  • a Digitális Adattranzakciós Központ Kft.,
  • a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.,
  • a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.,
  • a Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt.,
  • a Digitális Jólét Nonprofit Kft.,
  • valamint a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Kft.

Mivel ezek közül többnek is vannak „leányvállalatai”, közvetett módon nem hét, hanem összesen tizenegy társaság került az ernyőszervezetként működő DMÜ tulajdonosi joggyakorlása alá, köztük a NISZ égisze alatt működő Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft. is.

minden állami informatikai cég egy új kormányzati szereplőhöz, a Digitális Magyarország Ügynökséghez került Man looking up. Abstract digital human head. Face side view. Minimalistic design for business presentations, flyers or posters. 3d vector illustration.
Fotó: Shutterstock

Az ügynökség a döntésről kiadott és a VG-nek is elküldött közleményében azt írta: 

Ez a lépés lehetővé teszi az eddigi széttagolt működés racionalizálását, és biztosítja a kijelölt célok megvalósítását.

A kormányzati informatika felügyeletéért, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért egyaránt felelős DMÜ céljai között szerepel az ügyfélbarát szolgáltatások kialakítása, a digitális állampolgárság megteremtése, egy magyar bázisú felhőszolgáltatás létrehozása, az adatalapú kormányzati döntés előkészítése és a döntéshozatal megvalósítása, valamint az összehangolt infrastruktúra működtetése. Emellett fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. 

Fontos szándékuk, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

Az ügynökség közleménye azt is rögzíti, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) működését Guller Zoltán miniszteri biztosként felügyeli ezentúl.