Megszavazta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási csomagot, amely a jövőben ‒ a szakma kérésének megfelelően ‒ megszünteti a papíralapú vendégkönyvek használatát ‒ írta szerdai közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A szálláshely-szolgáltatók által régóta várt intézkedéssel tovább csökken bejelentkezéskor az adminisztráció, megszűnik a kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség.

Az intézkedés 2023. január 1-jén lép hatályba.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019-es elindításának egyik célja volt, hogy a szálláshely-szolgáltatói szektort a teljes körű digitalizáció útjára állítsa.

FRANCE - POLITICS - EUROPE - DAY9 May 2021. (Photo by Abdesslam Mirdass
Fotó: Abdesslam Mirdass / AFP

Mintegy három évvel a rendszer elindítása után jelenleg már a 46 ezer hazai szálláshely mindegyike szálláshelykezelő szoftvert használ, amelyben a foglalásait digitálisan adminisztrálja és rögzíti.

Bár 2020 óta minden hazai szálláshely-szolgáltató ezt használja, hiszen ez a működés egyik alapfeltétele, több önkormányzat továbbra is rendeletben írta elő a papíralapú vendégkönyv vezetését. Ez a szolgáltatóknak kettős nyilvántartást, a vendégeknek pedig dupla adminisztrációt jelent. Az Országgyűlés által most elfogadott törvénymódosítások ‒ összhangban a turisztikai szektorban érvényesülő, átfogó digitalizációs törekvésekkel ‒ ezt a helyzetet rendezik.

A papíralapú vendégkönyv kötelező használatának kivezetésével a szálláshely-szolgáltatókat a jövőben már nem terheli kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség,

ennek köszönhetően gyorsabbá válik a vendégek bejelentkezése is.

A törvénymódosítási csomag hatálybalépését követően a szálláshelyeken az idegenforgalmi adó bevallásával kapcsolatos adminisztrációt a szolgáltató csak a szálláshelykezelő szoftverében vezeti. Így januártól a jegyzők is kizárólag a szoftverekben lévő adatok alapján ellenőrizhetik az egyes szolgáltatók 2023-as és későbbi évekre vonatkozó ifabevallásainak adatait.

Szervezeti változás a Magyar Turisztikai Ügynökségnél

Új ügyvezető szerv jött létre az MTÜ-nél. A háromtagú igazgatóság elnöke Guller Zoltán, az MTÜ korábbi vezérigazgatója, további tagja Jakab Zsófia vezérigazgató-helyettes és Könnyid László, a társaság korábbi vezérigazgató-helyettese. Az MTÜ operatív ügyvezetését 2022. július 26-tól Horváth Péter vezérigazgató látja el.