Az energiaválságot még mindig nem reagálta le a piac, különben máris 50–80 százalékkal megugrott volna az eladó ingatlanok száma – összegezték a helyzetet a VG Podcastnak nyilatkozva Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa és Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

The,Renovation,Of,A,House. The renovation of a house.
Fotó: Shutterstock

A lakáspiaci szakértők szerint reálértelemben már a korszerű, jó energetikai paraméterekkel kínált ingatlanok ára is mérséklődött, hiszen az áremelkedés üteme már egy ideje elmaradt az mértékétől. Az előző három-négy évben látott 20-25 százalékos éves áremelkedés után lassított a lakáspiac, az áremelkedés üteme kisimult, és egyre inkább alkupozícióba kerülnek a vevők.

Az új lakások piacán nem várható árcsökkenés, hiszen az építőanyagok gyártása energiaigényes és drága, de nem lesz olcsóbb a munkaerő sem. Az 1,2 millió átlagos forintos négyzetméteráraktól egyre inkább az 1,5–1,8 millió forintos felé tart a piac.

Mindeközben gyűlnek a felhők a lakáspiac és a gazdaság fölött, egyre bizonytalanabbá válnak a fejlesztők, így nem lesz annyi új lakás, mint kellene, ami még feljebb hajtja az árakat. A szakértők azt várják és azt látják, hogy a kereslet a felére zsugorodik, de hamarosan a kínálat is, viszont aki ezen az áron mer és tud építeni, az éppen a szűkülő választék miatt el fogja tudni adni a lakásokat.

Az árolló tovább nyílik az új és a használt lakások között, sőt, egyes ingatlantípusok az biztos vesztesei lesznek. Komoly átrendeződés és keresletcsökkenés látszik az agglomerációban, a korszerűtlen többgenerációs családi házak iránt bezuhant a kereslet, miközben családi ház hirdetések száma rekordokat dönt – tudtuk meg.

A feladott hirdetések száma országosan emelkedik, miközben az érdeklődéseké csökken. Ez a tendencia két hónapja tart, hasonlóan tartósra az előző 4-5 évben nem volt példa. Amennyiben így marad vagy fokozódik, egyre többen szembesülnek nem csak az árazás kérdésével, hanem azzal is, hogy lesz-e, akinek egyáltalán el tudják adni a házat, ahonnan el szeretnének költözni. Ha nem jön vevő, az eladók sem tudnak máshol vásárolni, vagyis még tovább csökken a kereslet – vizionálták a szakértők a jelenlegi lakáspiaci helyzet egyik lehetséges kimenetelét.

A száguldó lakáspiaci árak mellett már hét éve várnak sokan az árcsökkenésre, de az nem lesz általános, ahol az árak számottevően esnek, ott nem igazán lehet számítani vevőkre sem.

Idén 110-120 ezer lakáspiaci tranzakcióra van esély, és legalább ennyi családot érint majd drámaian a fűtésszámla. Ha csak egy részük megjelenik hirtelen az eladók között, mert szabadulni akar a fenntarthatatlan ingatlanától és az adósságaitól, az jelentősen tovább duzzasztja a kínálatot. 

Egyre inkább elválik egymástól a jó állapotú, jó energetikájú, és a korszerűtlen ingatlanok piaca 

– mondta Balogh László, aki szerint utóbbiak ára elsőként csökkenhet nominálisan is. A felújításból jelentős értéktöbbletet lehet majd befektetőként realizálni, de ehhez kellenek olyan vevők is, akik ezt meg tudják fizetni – fogalmazott az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

family house to be renovated, solar panel,solar,energy,
Fotó: Shutterstock

Annak az időszaknak vége, amikor egy-két hónap alatt kis felújítással milliókat lehetett keresni egy ingatlanon, a felújítandó lakások és házak piaca viszont nem nagyon tud pörögni a drága munkadíjak és építőanyagok miatt

– szögezte le Balla Ákos.

Le kell nyelni a békát, hogy sok felújítandó lakás árából 20-30 százalékot engedni kell majd és vészesen közel a fűtési szezon. A korszerűtlen ingatlanok tulajdonosai közül többen visszaléphetnek a bérlői pozícióba, mások jobban jönnek ki, ha a telet bérelt, kisrezsijű ingatlanban töltik – merült fel az elszálló elleni egyik gyors megoldásként.

Az energiaválság diktálta változások gyorsabbak lesznek, mint a 2008-as gazdasági krízis nyomán, a fűtés jövőre sem lesz olcsóbb, a nagy döntéseket legfeljebb elodázni lehet, elkerülni semmiképp.

Bár köztudott volt, hogy a magyarországi energiaárak alacsonyabbak, mint sok európai országban, a felújítási támogatások körében is csak a rezsiszabályok módosítása hozott változást, akkor fordult az energetikai korszerűsítések irányába a piac. A felújított ingatlanok árelőnye nem volt számottevő az elmúlt években, az energetikai beruházások megtérülési ideje túl hosszú volt. Ebben hozott alapvető és végleges változást az új időszak, amikor a korábban szükséges rossznak tartott energiatanúsítvány is felértékelődik, és a legfontosabb kérdések egyike lett az ingatlan fenntartásának költsége.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast