Összességében a lakosság kétharmada szokott biciklizni Magyarországon – mondta a VG Podcastnak a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs munkatársa, Kádár Melinda, és a szervezet kampányfelelőse, Fazekas Samu. 

A kerékpáros közlekedés továbbra is jóval elterjedtebb a kisebb településeken, mint a nagyvárosokban, összesen a lakosság 16 százaléka tartja a kerékpározást az elsődleges közlekedési eszközének 

– derül ki a Kerékpárosklub reprezentatív kutatásából. A lakosság fele szerint szükség lenne arra, hogy módosítsák a KRESZ-t annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Group,Of,Cyclist,At,Bike,Race, Group of cyclist at bike race, bicikli, kerékpár
Fotó: Labrador Photo Video / Shitterstock


Tévhit, hogy a kerékpárosok többsége nem ismeri a KRESZ-t, ugyanis a felmérés szerint a bringások 60 százalékának van jogosítványa. Ugyanakkor tény, hogy a megnövekedett autóforgalom sokak kedvét elveszi a biciklizéstől, és csak jobban kiépített kerékpáros infrastruktúra megléte esetén pattannának nyeregbe még jóval többen a jelenleginél. Egyre többen bicikliznek viszont kevésbé ideális időjárási körülmények között is, azaz a szezon sokak számára egészen a fagyos időjárásig tart. 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast