Az év első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac – ismertette a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Datahouse adatai szerint a 2021-es év azonos időszakhoz képest az elektromos autók száma jelentősen nőtt, csaknem másfélszer annyi, 3437 új elektromos autót regisztráltak idén az első kilenc hónapban, mint tavaly. Ennek ellenére a regisztrált új autók mindössze 4 százaléka tisztán elektromos, és hasonló arányt képviselnek a tölthető hibrid modellek.

Ez az összességében 8 százalékos piaci részesedés, amelyet a tisztán elektromos vagy tölthető hibrid autók adnak, igen alacsony, és mivel a növekvő energiaárak sokakat elrettenthetnek az ilyen modellek vásárlásától, a növekedés lelassulhat a közeljövőben.

A használt személyautók forgalma 99 292 darabos behozatallal alig változott éves összevetésben, és június óta a tavalyi szint alatt van, a visszaesés oka elsősorban a forint-euró árfolyam romlása.

Érik a trendforduló az európai újautó-piacon

Véget ért a tizenhárom egymást követő hónapja tartó lejtmenet, az európai újautó-eladások ismét pozitív irányban haladnak.

Az MGE éves szinten 125 ezer új személyautó forgalomba helyezésével számolt a januári előrejelzésében. Ehhez most annyit tettek hozzá, hogy akkor még nem volt háború, a járvány lecsengésével a piac helyreállására lehetett készülni. Az azonban most már jól látható, hogy az autóipar két nehéz esztendőt után az idén sem lélegezhet fel, a piac az utóbbi évtizedek legnehezebb időszakába jutott, beleértve a javítási szolgáltatásokat is.

Az ukrajnai háború csak tetézte az amúgy is egyre súlyosabb csip- és alkatrészhiányt, és teljes káoszt okozott az ellátási láncokban.

A megrendeléseket a márkaimportőrök csak nagy csúszással tudják teljesíteni, a kínálat szűkült, a modellválaszték hiányos.

Az energiaárak rohamos emelkedése, az üzemanyagokkal kapcsolatos bizonytalanság és a tartósan gyenge forint további lassulást feltételez a hazai autópiacon – zárult a közlemény.

Sorban állnak az új autókért a kínaiak

Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest hatalmasat ugrott az új autók értékesítése. Tavaly még a pandémia miatti lezárások is hatottak az eladásokra.