Kínában, a világ legnagyobb autópiacán 1,9 millió új személygépkocsit adtak el augusztusban, 28,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, 2,9 százalékkal haladva meg a júliusi adatot.

--FILE--Customers shop at at a dealership store of NIO in Shanghai, China, 14 August 2019.Chinese electric vehicle maker Nio Inc. will reduce its work force by 1,200 staff, a company representative told Reuters on Thursday
Fotó: Liu Ying / AFP

A kínai személyautó-gyártók szövetsége (CPCA) csütörtökön azt közölte, hogy a new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművek augusztusi értékesítése 111 százalékkal, 529 ezerre ugrott. Az ágazati szervezet az adat ismertetésével egy időben a NEV-járművek idei eladására vonatkozó előrejelzését 6 millióra javította az eddig becsült 5,5 millióról, miután tavaly 2,99 millió ilyen járművet értékesítettek az ázsiai országban.

Kínában a múlt hónapban valamivel több, mint 2,1 millió autót gyártottak, 41,9 százalékkal meghaladva a tavaly augusztusi mennyiséget.

A CPCA adatai szerint az amerikai Tesla sanghaji üzeméből augusztusban 76 965 elektromos jármű került ki. Ebből 34 502 személygépkocsi jutott a belföldi piacra, 42 463 pedig exportra.

Robusztus növekedés a kínai villanyautó-piacon

Havi hatszázerre nőhet a Kínában értékesített elektromos és hibrid autók mennyisége. A piacot a BYD vezeti, a kapacitásbővítésen dolgozó Tesla eladásai ősztől futhatnak fel.