Éves átlagban egymilliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte – a most következő járványszezonban ez a szám a déli földtekén már zajló járvány adatai szerint még magasabb is lehet – derül ki a VG-hez eljuttatott elemzésből. Míg 2020-ban az utazási korlátozások, a távolságtartás és a maszkhasználat miatt gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, 2021-ben a vírus nagy erővel tért vissza mind az északi, mind a déli féltekén.

20201204 Győr
Influenza oltás Képen: Dr. Szakál Ildikó háziorvos, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld, influenzaoltás,
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei előrejelzésében pedig a SARS-COV-2 és az influenzavírusok együttes cirkulációjára figyelmeztet, és kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben. A védőoltás ugyanis hatékony az influenza ellen, és az idősek, a várandós nők, a kisgyermekek számára is megoldás a betegség megelőzésére.

„A felső légúti fertőzések pontos diagnózisa, elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Azaz differenciáldiagnosztikai jelentősége lehet a védőoltás meglétének: akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó. Átvészelt (esetlegesen szövődményes) influenzafertőzés után a Covid–19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet” – nyilatkozta dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

A felhasznált influenza elleni védőoltások száma
 

Magyarországon 2020–2021-ben – nyilván a koronavírus-járvány hatására is – a szokásosnak mondható 700-800 ezerhez képest rendkívül sokan, több mint 1,2 millióan oltatták be magukat influenza ellen. A következő, 2021–2022-es szezonban ez a mutató visszaesett a megszokottnak mondható 760 ezres szintre – indokolatlanul, hiszen a járvány erős volt.

Az idei szezonra szánt oltóanyagok közül a patikákban már elérhető az első influenza elleni vakcina.

Ez recept- és térítésköteles, ám nem feltétlenül kell miatta személyesen orvoshoz menni: az e-recept lehetősége révén egy út megtakarítható. Az influenza elleni oltás emellett párhuzamosan beadható bármelyik koronavírus-vakcinával, akár néhány napos eltéréssel is.

A szakértők szerint feltétlenül megfontolandó az oltás mielőbbi felvétele, megelőzve a szokásos őszi náthát, illetve az emelkedő számok alapján esetlegesen újabb járványhullámmal fenyegető koronavírust. A legtöbben ugyanis egy-egy aktuális légúti fertőzés miatt halasztják el az oltás beadatását, ami sem azért nem jó stratégia, mert ezek a fertőzések az őszi-téli szezon alatt sokszor egymásba érnek, sem pedig azért, mert az oltás beadása után eleve még két-három hét szükséges a védettség kialakulásáig. Mivel általában hosszan elhúzódó, tavaszig kitartó járványról van szó, az oltás indokoltsága a későbbiekben is fennáll.

A felhasznált influenza elleni védőoltások terület szerinti megoszlása
 

A koronavírus-járvány jelenléte miatt további érvek is szólnak az influenza elleni védőoltás beadatása mellett. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a két betegség együttes jelentkezése megnöveli a lélegeztetőgépre kerülés és a halálozás kockázatát a felnőtteknél, és arról is vannak adatok, hogy az együtt fertőződés esélye jóval magasabb a gyermekeknél. 

A WHO prioritási listája szerint a kockázati csoportok között – az egészségügyi és szociális dolgozók mellett – az első ötben szerepelnek a várandósok és a gyerekek.

Az utóbbiak közül főként a két éven aluliak és a krónikus betegek beoltása indokolt.