Trendfordulóhoz érkezett a piac – mondta a VG Podcastnak a Használtautó.hu szakértője, Katona Mátyás. Szerinte 

egyre többen adnak fel hirdetést, de a fizetőképes kereslet jelentősen csökken.

Pécs  Autó, autókereskedés, használt autó 20081030  Autó, autókereskedés, használt autó  Pásztor Éva  2:110   Credit Dunántúli Napló     Automatikusan generált description
Fotó: Pásztor Éva / Dunántúli Napló  

Mindez a legtöbb árkategóriában a keresleti piac végét jelezheti. Meredek áremelkedés jellemezte a piacot: a 2020 elején mért 2 millió forintos átlagár mára elérte a 4,5 millió forintot. Emellett nem ritkák a 10-20 millió forintos kínálati árak sem.

Katona Mátyás szerint az új autók árát egyre kevesebben tudják megfizetni, eddig 9 százalékos az értékesített mennyiség csökkenése idehaza. Emellett – minden ellentétes hírrel szemben – a csiphiánynak sincs vége, így a kínálat továbbra is szűkös. Mindez felértékeli a viszonylag fiatal, jó állapotú használt autókat.

A keresések száma viszont csökkenő érdeklődésre utal, az értékesítési idők rémisztően megnőttek 

– hangsúlyozta Katona Mátyás.  
Míg 2021 során a 2020-as, átlagosan 42 napos eladási idő 38,9 napra csökkent, majd 2022 első felében tovább apadt, szeptemberben újból növekedni kezdett, és elérte a 2019 óta nem tapasztalt 46,8 napot. Összességében a szakértő szerint 

a használtautó-kínálat növekedésével párhuzamosan az árak emelkedése legfeljebb lassulni fog, de stagnálás a szűkös és drága újautó-kínálat miatt nem várható. 

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast