Dicsőséges ez a nap és méltó ez a helyszín – kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök Zalaegerszegen, a Mindszenty Józsefről elnevezett látogatóközpont átadásán. A kormányfő ünnepi beszédében kiemelte, az itt élő emberek semmit nem felejtettek a forradalom után. Szerinte a zalaiak azon kevesek közé tartoztak, akik a kommunista pártállamban ellenzéki képviselőt juttattak be a parlamentbe, de a zalaiak az elsők között mondtak nemet a kommunista pártrendszerre is.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal, 1956 az egész nemzet forradalma volt

– szúrt oda azoknak a kormányfő, akik szerint „csak Zalaegerszegen” mond idén beszédet. A miniszterelnök kiemelte, hogy a nagy katolikus egyházfők Mária országát, Magyarországot szolgálták, szerinte a legnagyobb magyar egyházfők mindig prófétaként vezették a népet. „Mindszenty József ilyen főpap volt, mindig teljesítette hazája iránti kötelességét is” – tette hozzá. A bíboros 1956-ban is folytatta a munkát, kiállt Magyarország szabadsága mellett, amikor a nyilasok törtek rá, de akkor is, amikor a kommunisták megkínozták és fogságba vetették. A kormányfő szerint ő volt az, aki először mondta ki, hogy forradalom volt 1956-ban, és nem ellenforradalom. 

A miniszterelnök szerint a „mi tragédiánk”, hogy az oroszok segítségével a kommunisták visszatértek, és ott folytatták, ahol abbahagyták. Dicsőség a hősöknek – mondta.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy tartozásunk van a zalaiak felé. Jelezte, hogy a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy Zala vármegye visszatérjen a fejlődés útjára. A város egyre szebb, a megye eközben ipari központtá válik – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök 56 hőseiről elmondta, hogy megmutatták, milyen egy igazán szabadságszerető nemzet. Ugyanaz az idea hajtotta őket, ők a szabad Magyarország szerelemesei voltak. Hittek abban, hogy sikert érhetnek el, az esély pedig valódinak tűnt. Amikor a magyar nép úgy döntött, hogy nem tűri el a szovjet elnyomást, minden adva volt az erőszakmentes átmenethez. Sztálin halála után megindult az enyhülés, és jó okunk volt feltételezni, hogy az új szovjet vezetés már kapcsolatokra törekszik. Az első napokban még működött a terv, magyarok százezrei vettek részt a harcokban.

Ha a Nyugat nem árul el bennünket, akkor sikeres lehetett volna a forradalom

– mondta a kormányfő, hangsúlyozva, a magyar vért meg kell becsülni, mert rajtunk kívül nem becsüli meg senki. A kommunisták sem, akik véres megtorlásokat hajtottak végre, de az akkori szabad világ sem, amelyik bátorított minket, de nem segített.

Minket is kitettek a Time címlapjára, aztán otthagytak minket a szovjeteknek

– mondta a miniszterelnök, szerinte a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg. Ugyanakkor nem puhultunk el, és visszaszereztük a szabad és független Magyarországot 1990-ben – folytatta, hozzátéve, hogy ebből az egész világ megértheti, hogy mi itt leszünk akkor is, amikor az utolsó birodalom is összedől.

Gazdasági válság nyugaton, háború keleten, migráció délen, ezzel kell megküzdenünk, de szerencse, hogy nem a baloldal van hatalmon – mondta Orbán Viktor, aki szerint a nemzeti kormány meg tudja védeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön egyaránt. Hangsúlyozta, ne törődjünk azokkal, akik a brüsszeli lesből támadnak minket, ott fogják végezni, ahol az elődeik – tette hozzá.

A kormányfő szerint amióta válságok vannak a nemzeti kormányok alatt, mindig erősebben jöttünk ki belőlük, mint ahogy belementünk. Ez továbbra is így lesz a miniszterelnök szerint. Mindenkinek lesz munkája, és a rezsicsökkentést is megvédjük – hangsúlyozta.