A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerülnek a népegészségügyi termékadó – amelynek mértéke egyébként kilogrammonként, cukor- és sótartalomtól függően 65 vagy 210 forint – hatálya alól az előrecsomagolt édes és sós tészták körében. A népegészségügyi termékadó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő gyártó, illetve a terméket külföldről beszerző importőr.

Hand,Holding,Spoon,With,Chocolate,Cereal,Balls.,Healthy,Breakfast,And, Hand holding spoon with chocolate cereal balls. Healthy breakfast and diet concept. Top view.
Fotó: Aleksandra Berzhets / Shutterstock

A VG megkeresésére Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adójogi csoportvezetője kijelentette: azzal, hogy a sütőipari termékekhez használatos egyes lisztkeverékek kikerültek a népegészségügyi termékadó hatálya alól, csökkenhet az ilyen termékek előállítási költsége.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy az alapanyagköltség egy ilyen termék esetében az önköltség mintegy 20 százalékát teszi ki általában, tehát nem a tényleges árcsökkentő hatás lehet a cél. A módosítás oka inkább az lehetett, hogy ne kerüljön kétszer adóztatás alá az adott termék, mivel az ilyen lisztkeveréket tartalmazó termékek egyébként is adókötelesek lehetnek, például a cukortartalom függvényében

– hangsúlyozta a szakértő.

Az hatálya alá egyébként számos termék tartozik, többek között üdítő- és energiaitalok, sós snackek, ételízesítők, alkoholos termékek és szörpök. A legalacsonyabb adófajta 15 forint literenként az üdítőitaloknál, az előrecsomagolt gyümölcsízű, 100 grammonként 35 grammos cukormennyiséget meghaladó termékeknél pedig már 600 forint kilogrammonként. Mentesülnek az adófizetés alól azok a vállalatok, amelyek 50 liternél vagy kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesítenek, igaz, ha efölé lépnek, az 50-es mennyiségre is ki kell fizetniük a terhet. Szintén mentességet élveznek azok, akik a terméket vevőként az valamelyik tagjának vagy harmadik országba értékesítés céljából, azonnali továbbadásra vásárolják. A bevallási kötelezettség az irányadó áfabevallási időszakkal megegyező, és az adóalany felajánlhatja az adó 10 százalékát az egészségmegőrző program finanszírozására.

Rezsiharc: egy ügyben fellélegezhetnek az önkormányzatok

Könnyebb és gyorsabb lesz az energiahatékonyságot javító fejlesztésekhez hitelt felvenniük az önkormányzatoknak egy most megjelent kormányrendelet értelmében. A távfűtést használók, pontosabban a szolgáltatók is megkönnyebbülhetnek, egy több mint 80 milliárdos átcsoportosítással ugyanis kompenzálja őket a kormány.