Most mutatta be a Coca-Cola HBC a robotizált logisztikai technikáját a nagyközönségnek, amelyet a csoporton belül elsőként Magyarországon telepített a nagyvállalat. A beruházás 730 millió forintba került, és 15 százalékkal növelte a logisztikai rendszer hatékonyságát. A gépek egy óra alatt 450 rekeszt képesek megmozgatni, míg egy ember egy óra alatt ennek a töredékét. A cég jelezte, hogy nem az emberi erőforrásokat szeretné kiváltani a fejlesztéssel, hanem azon felül inkább kiegészíteni a saját rendszerét.

coca cola gyár factory
Fotó: Bertalan Soos

Békefi László, a társaság ügyvezető igazgatója közölte,

a cég itthoni fennállása során 125 milliárd forintot fordított fejlesztésre.

Ennek nyomán a dunaharaszti gyár Magyarország legnagyobb élelmiszerraktárává nőtte ki magát, a cég 29 országban érdekelt, és a HBC csoporton belül ez a magyar egység számít a legnagyobbnak. Ennek köszönhetően a csoporton belül itt halmozódott fel a legtöbb know-how, amelyre alapozva érdemes újabb és újabb fejlesztéseket megvalósítani.

A beruházás egyébként nem kizárólag a kapacitások fejlesztését szolgálja, sokkal inkább az élelmiszerüzletek igényeinek kielégítéséhez lett igazítva. Az utóbbi években a kisebb alapterületű boltok, szupermarketek készletezése megváltozott, annak köszönhetően, hogy az utóbbi években csökkent a kosárérték (az egy bevásárlás alkalmával elköltött pénz), cserébe nőtt a vásárlások száma (egy héten belül). Így a boltok kisebb készlettel és gyakoribb beszállítással számolnak.

coca cola gyár factory
Fotó: Bertalan Soos

A technológia a vállalat 20 legnépszerűbb termékét a raktárban elfoglalt helyük alapján, hiba nélkül kezeli. A három robotkar óránként hat raklap összeállítására képes, több mint kétszer olyan gyorsan dolgoznak, mint az emberi munkaerő. A robotok fáradhatatlanságuknak köszönhetően akár négy rakodómunkás feladataival egyenértékű munkát képesek elvégezni ugyanannyi idő alatt. Míg a technológia hétköznap túraszedési feladatokban segédkezik, addig hétvégente a vállalat legnagyobb vevőpartnerei számára készít össze vegyes raklapokat egy előre meghatározott sorkép alapján.

A robotok a dunaharaszti raktárban évente megforduló, több mint 700 millió liter késztermék speciális válogatási és csomagolási feladatainak 15 százalékát vállalják át a tervek szerint.

 

coca cola gyár factory
Fotó: Bertalan Soos