A hitelkamatok drágulása és az okozta aggályok egyre több ingatlanvásárlót bizonytalanítottak el, ami egyre markánsabban megmutatkozik a számokban is. A Duna House októberi ingatlanpiaci barométere szerint az átalakuló ingatlanpiac az idei év leggyengébb hónapját zárta októberben. Az országosan becsült 8326 adásvétel az előző hónaphoz képest 9 százalékos csökkenést jelez, az előző év októberéhez hasonlítva még nagyobb, mintegy 28 százalékos az elmaradás.

Duna House ingatlan iroda.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az év végéig még biztosan elérhető minden eddigi otthonteremtési támogatás, de várhatóan ez sem tudja majd pótolni a változó gazdasági helyzet miatti keresletcsökkenés okozta lassulást. Sokan csak kevesebb hitelt tudnak felvenni a szükségesnél, a financiális nehézségeket a Credipass jelzáloghitel-előrejelzése is alátámasztja. 

Az októberre becsült 68 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel éves szinten 37 százalékkal csökkent, míg az idei szeptemberhez képest 17 százalékkal gyengébb havi volumen.

A Duna House szakemberei mindezek miatt gyengébb utolsó negyedévre számítanak az átalakuló ingatlanpiacon, amely a visszahúzódó kereslet mellett az év idei leggyengébb hónapját zárta októberben. 

Látványos a befektetői térhódítás

Mindeközben fokozódik a vásárlói oldalon a befektetői aktivitás: Budapesten az októberi tranzakciók több mint felét, az ország többi részén közel a harmadát a vevői oldalon ilyen motiváció generálta. 

A fővárosban és vidéken is átlagosan 60 négyzetméteres ingatlanokra szerződnek a befektetők, a vidékiek a budapestiek által költött összeg feléből, átlagosan 23,4 millió forintért vásárolnak.

Budán a 60–80 négyzetméter közötti ingatlanokat keresik a legtöbben, a pesti oldalon a 20–40 és a 40–60 négyzetméter közötti méretkategória fedi le az októberi tranzakciók több mint 70 százalékát. 

A budapesti felett átvette az uralmat a befektetők által kedvelt tágabb értelemben vett belváros, itt keresnek a legtöbben eladó ingatlant – összegezte a Duna House saját ügyfelei között végzett felmérés alapján.

A pesti eladások 26 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron realizálódott, ami az előző évi adatokhoz képest 17 százalékpontos emelkedés, míg Budán ez az érték az összes tranzakció 52 százalékát fedi le. 

Budapest 2020.12.08.Eladó ingatlanlakásfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság, Budapest 2020.12.08.
Eladó 
ingatlan
lakás
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Már a panelekre is lehet alkudni

A belvárosi részeken egymillió forintra nőtt a használt téglaépítésű lakások átlagos októberi értékesítési ára négyzetméterenként Budán és Pesten is, itt a tulajdonosok 4-5 százalékot engedtek az alku során, de a hirdetési áron csak minimálisan változtattak. 

Többet lehet alkudni a pesti oldalon, ahol a végső árból és a hirdetés során is 6-6 százalékra nőtt a mozgástér.

Az értékesítési adatok alapján a vevők mozgástere egyre tágul. A kelet-magyarországi és pesti panellakásokat kínálók még mindig csak minimálisan változtatnak az irányáron, de a nyugat-magyarországi és a budai panelek tulajdonosai már 5-6 százalékot is csökkentenek a sikeres tranzakciózárás érdekében. Az alku mértéke a fővárosi és vidéki panelek esetében 4-5 százalék, míg a kelet-magyarországi téglaépítésűek esetében akár 7 százalékot is hajlandók engedni a tulajdonosok.

Vidéken szembetűnő változás, hogy kevesebb család vált nagyobb ingatlanra, mint tavaly.

Az előző év azonos időszakához képest gyorsuló tendenciát mutat a piac, az ingatlanok eladási ideje országosan egyik ingatlantípusnál sem éri el az öt hónapot. A leghosszabb ideig Budapest belvárosában tart az értékesítés, míg a pesti oldal panellakás-kínálatát kapkodják el a leghamarabb.