Általánossá vált a közelmúltban, hogy az év utolsó két hónapjában novemberben és decemberben jelentősen megugrik az átlagkereset a különböző béren kívüli juttatásokkal, prémiumokkal. Idén azonban az átlagosnál is kisebb arányban élhetnek a munkáltatók ezekkel a lehetőségekkel – hívta fel rá a figyelmet Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Company,Leader,Giving,Money,Bonus,In,Paper,Envelope,To,Happy
Fotó: Shutterstock

A szakember jelezte, idén szokatlan módon alakultak a bértárgyalások, voltak ugyanis olyan szektorok, amelyekben év közben is emeltek bért, sok esetben előrehozták az év végi prémiumok kifizetését. Ugyanakkor szerinte nagyon nagy a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy végül hány vállalat dönt úgy, hogy lesz egy újabb kifizetési kör 2022-ben.

Benne van a pakliban, hogy megmarad a bónusz kifizetése is, de nem lesz annyira látványos, mint 2021-ben

– emelte ki az elemző. Tavaly október végéig 430 ezer forint körül alakult a bruttó átlagkereset, majd a prémiumoknak hála novemberben 482 ezer forintra, decemberben pedig 492 ezer forintra ugrott. Idén azonban a bérdinamika jelentősen nőtt, így gyakorlatilag egész évben 500 ezer forint közül mozgott az átlagkereset.

Tehát ha kitartana a 15-16 százalékos növekedési ütem, az átlagos bruttó fizetés 560-570 ezer forintig, míg a nettó 380 ezer forint környékére is ugorhatna.

Virovácz ugyanakkor rámutatott, hogy egyáltalán nem túl rózsás a hazai cégek jövőképe, egyre több vállalat már nem a munkaerőhiányra panaszkodik mint korlátozó tényezőre, hanem az elégtelen keresletre. Egy ilyen helyzetben pedig szerinte az év végi juttatások nem érik el a tavalyi szintet, így a magas bázis miatt akár lassulhat is a bérdinamika.

Tömeges felmondáshoz vezethet a cafeteria megszüntetése

A magyarországi munkavállalók számára továbbra is az alapbér a legfontosabb.

Nagyon nehéz bármit is előre jósolni, de az biztos, hogy az életképes piaccal rendelkező vállalatok a munkaerőhiány miatt továbbra is arra fognak koncentrálni, hogy megtartsák a lojális, képzett munkavállalóiakat, akár a béren kívüli juttatásokon keresztül

– nyilatkozott a VG-nek Perlusz László, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Elmondása szerint több cég is jelezte az érdekképviseletnek, hogy a megugró energiaköltségek fedezésére szívesen adna valamilyen béren kívüli juttatást a saját dolgozóinak, ha kapnak hozzá adókedvezményt.

Ilyen megoldás lehetne, ha a SZÉP-kártyának lenne egy energiazsebe, ugyanis több vállalkozás is jelezte, hogy csatlakozna ehhez.

Perlusz úgy véli, jól látható, hogy egyre inkább a teljesítménybért favorizálják a versenyszférában. Az olyan nagy fokú bizonytalanság, mint a mostani, erősíti azokat a törekvéseket, hogy ne év közben kelljen belemenni egy béremelésbe, aminek nem látni előre a fedezetét, hanem ha az egész év jól sikerül, annak eredményét osztják meg a munkavállalókkal. A VOSZ főtitkára úgy látja, talán elkerülhető jövőre a de ehhez szerinte koncentrált állami cselekvésre van szükség, ezért összeállítottak egy energiacsomagot.