A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, Budapesten. A legnagyobb probléma, amivel a magyar gazdaság küzd, továbbra is a szankciós Az energiaárak emelkedése megjelenik az élelmiszerárak növekedésében is – közölte a kormányinfón Gulyás Gergely. 

GULYÁS Gergely
Fotó: Soós Lajos / MTI

A döntés szerint december 31-ig a két termék esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ellenértéknél nem lehet magasabb. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

Az intézkedés a tojásnál 25, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és összességében 0,1-0,2 százalékkal az inflációt.

Ennyivel csökken a krumpli és a tojás ára

A legfrissebb árstop bejelentésekor elhangzott, a döntés legalább az év végéig szól, addig tehát már hét alapvető élelmiszer árának maximumát rögzítették.

A megjelent rendelet értelmében a hatósági áras termékek körébe kerül csütörtöktől a friss tojás és az étkezési burgonya, kivéve az újburgonyát. A rendelet szerint a hatósági árat december végéig határozták meg. Ennek értelmében a két termék az üzletben, a bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő során 

 

alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ellenértéknél nem lehet magasabb.

 

Amennyiben a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2022. szeptember 30. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi ellenértéket kell alkalmazni. Abban az esetben ha a fentiek szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a  Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2022. szeptemberre vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói ellenértéket kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll.

Ha a kereskedő kedvezményes értékesítés során alkalmazott árkedvezményt nyújtott, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi ellenértéket kell figyelembe vennie.

Ezzel az árstopos élelmiszerek köre az alábbi termékeket érinti: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8 százalékos tej, kristálycukor.

Mit hozott és mit vitt eddig az árstop? – érkezik az inflációs adat és a kormánybejelentés

A az üzemanyag, a kamatok és az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása után a kormány néhány óra múlva újabb terméknél vezethet be hatósági árat. Az infláció így is az egekben van, a KSH hamarosan publikálja a friss adatot. Adja magát a kérdés, hogy vajon mekkora lenne a drágulás árstopok nélkül.