Magyar gazdaság

Hiába a durva inflációs adat, további emelkedésre számítanak az elemzők

A KSH adatai szerint 21,1 százalékra kúszott fel a magyarországi infláció októberben.

Tovább növekedtek a fogyasztói árak Magyarországon, októberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 21,1 százalékkal emelkedett az infláció. Gyakorlatilag nincs olyan élelmiszer, amelyiknek ne robbant volna fel az ára egy év alatt.

Food cost rising concept. Shopping cart full of groceries and red arrow pointing up, Food cost rising concept. Shopping cart full of groceries and red arrow pointing up 3D Rendering, 3D Illustration, élelmiszer, infláció
Fotó: Getty Images

„A vártnál jóval magasabb a forint érdemi gyengülése, a népegészségügyi termékadó és a dohánytermékek, alkoholos italok jövedéki adójának emelése, számos, elsősorban az élelmiszer termékpályán a nyersanyag és az energiaköltségek meredek elszállása miatt továbbra is folytatódó átárazások, valamint a háztartási energiaárak befagyasztásának részleges feloldása miatt az idei átlagos infláció meghaladhatja az eddigi 14 százalékos, valamint a jövő évi 13,6 százalékos várakozást” – kommentálta a nem túl kedvező adatokat Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A szakértő arra számít, hogy a következő hónapokban az átárazások folytatódása miatt kismértékben tovább fog emelkedni az infláció, ami

az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 24-25 százalékot is.

Hozzátette, hogy az egyes élelmiszerek esetében bevezetett árkorlátozásokat jórészt áthárították más termékekre.

Az év végéig 23 százalék közelébe emelkedhet az infláció, azonban a jövő év elejétől a bázishatások miatt már mérséklődésére számítunk

– osztotta meg előrejelzését Suppan Gergely.

A jegyzet az előtt született, hogy a kormányinfón bejelentették: a kormány úgy döntött, hogy a tojásra és a burgonyára kiterjeszti a hatósági árat. 

A bejelentés után osztotta meg kommentárját Németh Dávid. A K&H vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a két új ársapkás élelmiszer közül a tojás súlya az inflációs kosárban 0,5 százalék, a krumplié pedig 0,3 százalékos. Mivel a kormány szeptember végi árakon rögzítette ezeknek az árát, az októberi inflációt alig több mint 0,1 százalékponttal fogták volna vissza.

Ha ez a hatás szerepelt volna az októberi inflációs adatban, akkor 21,1 százalék helyett 21 százalékos lenne

– nyilatkozta Németh Dávid.

A szakember várakozásai szerint decemberben vagy januárban érheti el csúcspontját a magyarországi infláció, mégpedig 22 és 23 százalék közötti szinten. Az árindex várhatóan csak 2023 második negyedévében mehet vissza 20 százalék alá, tempósabb csökkenés csak a jövő nyáron indulhat el és jövő ősszel kerülhet az egy számjegyű tartományba a mutató.

Összességében 2022-ben 14,5 százalék körül lehet az éves átlagos infláció, jövőre pedig a 15 százalékos szintet is elérheti

– zárta gondolatait az elemző.

Itt a bejelentés az új árstopokról – kövesse velünk élőben a kormányinfót

A kormány úgy döntött, hogy a hatósági árat kiterjeszti a tojásra és a burgonyára. Azt is bejelentették, hogy a kiegyenlítő energiát szolgáltató erőművekre extraprofitadót vezetnek be. Az utolsó akadály is elhárul az EU-s pénzekről való megállapodás elől. Cikkünk frissül!

 

élelmiszer kommentár fogyasztói ár áraemelkedés drágulás
Kapcsolódó cikkek