Az ipari termelés 2022. októberében 5,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint, ami jelentős lassulást jelez a szeptemberi 11,3 százalékos növekedést mutató adat után. Munkanaphatástól megtisztítva a növekedés mértéke 5,1 százalék volt tavaly októberéhez képest, szemben a szeptemberi 11,6 százalékos bővüléssel.

Worker operating crane with steel rolls in car factory, ipar, termelés, ksh
Fotó: Monty Rakusen

A havi adatokat vizsgálva szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 szeptemberéhez mérten 3,5 százalékkal csökkent, míg szeptemberben még a havi szintű növekedés 1,4 százalékos volt.

Az ipari termelés volumenindexe
 

A KSH közleménye kiemeli, hogy a termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor 

az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben csökkent.

Az idei év első 10 hónapját tekintve a termelés 6,6 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. 

Az adatokra reagálva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kiemelte, hogy az ágazatot érő sokkhatások sorozata ellenére nőtt az ipari teljesítmény az idei évben. Azonban a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében fontos, hogy elkerüljük a recessziót, ezért felhívják a figyelmet az energiaintenzív termelő kis- és középvállalkozások támogatására meghirdetett Gyármentő Programra és az ehhez kapcsolódó garancia- és hitelprogramra, valamint a Széchenyi Kártya Program keretén belül elérhető olcsó hitelekre is.

A GFM közleménye minden szereplőt arra biztat, hogy vegye igénybe és mielőbb éljen a kormányzat által biztosított lehetőségekkel.