A kormány döntésének megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a háború, a kiszabott szankciók és az így kialakult Magyarország gazdaságára gyakorolt hatásainak ellensúlyozása érdekében garanciaprogramot indít a nagyvállalatok és a középvállalatok számára – számolt be szerdai közleményében az MFB.

MFB
Százmilliárd forintos Gyármentő likviditásigarancia-programot indít az MFB.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Gyármentő likviditásigarancia-program célja, hogy a hitelezés élénkítésével segítse a termelővállalatokat kapacitásaik megőrzésében és a munkahelyek megtartásában.

A százmilliárd forint keretösszegű program 2023. január elején indul.

A program szükségességét az indokolja, hogy a hazai cégeknek elsősorban a napi likviditásuk biztosításához, az emelkedő alapanyag- és energiaköltségek megfizetéséhez, továbbá munkavállalóik megtartásához van szükségük többletforrásra, azonban a szűkülő hitelkínálat miatt egyáltalán nem, vagy csak magas áron jutnak hozzá finanszírozáshoz.

Az MFB kezesség- és garanciavállalásának kiemelt célja, hogy a hitelezés élénkítésén keresztül hozzájáruljon a vállalatok versenyképességének fenntartásához és növeléséhez.

A Gyármentő likviditásigarancia-program keretében

az MFB kezességet, illetve garanciát biztosít a minimum 50 főt foglalkoztató, legalább évi nettó négymilliárd forint (tízmillió euró) forgalmat elérő vállalkozásoknak.

A tervek szerint a garanciavállalás élénkíteni fogja a gazdaságot, valamint hozzásegíti a gazdaság szereplőit stabilitásuk és munkavállalóik megőrzéséhez, likviditásuk folyamatos fenntartásához, a szállítók, alvállalkozók számláinak fizetéséhez.

A program a hazai nagyvállalati és középvállalati körön keresztül a kisebb cégek számára is segítséget jelent, hiszen közvetve a mikro-, kis- és középvállalati rétegből kikerülő beszállítók is forráshoz jutnak.

Az MFB által biztosított kezesség- vagy garanciavállalás mértéke a hitelintézet által nyújtott vagy pénzkölcsön tőkeösszegének, illetve a hitelintézet által vállalt garancia vagy kezesség összegének legfeljebb 80 százaléka lehet,

futamideje legfeljebb öt év, összege maximum 20 milliárd forint.

A Gyármentő likviditásigarancia-program 2023 januárjában indul. További részletek és információk az mfb.hu oldalon lesznek elérhetők.