Aláírták a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetői a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról szóló megállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai budapesti ülésén. A megegyezés értelmében január 1-jétől a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékkal, 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 14 százalékkal, 296 400 forintra nő. A megállapodást a munkaadók képviseletében az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a munkavállalói oldal képviseletében pedig a Független Szakszervezetek Demokratikus Liga, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetségének vezetői írták alá.

ROLEK Ferenc; PERLUSZ László; MÉSZÁROS Melinda; ZLATI Róbert; ZS. SZŐKE Zoltán; CZOMBA Sándor; HOLECZ Gábor
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kormány részéről a Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor vett részt az eseményen. Az aláírást követően az államtitkár kiemelte: a megállapodás nem csak azt a körülbelül egymillió munkavállalót érinti, akik minimálbért vagy garantált bérminimumot kapnak, hiszen a magasabb fizetésekre is hat a bértárgyalások eredménye. Ehhez minden félnek engednie kellett, és sajnos a kormánynak is sokkal szűkebb a mozgástere, mint korábban, amikor jelentősen mérsékelhette a közterheket. A szociális hozzájárulási mértéke például 2017 és 2022 között úgy csökkent 28,5 százalékról 13 százalékra, hogy 1 százalékpont körülbelül 400 milliárd forinttal jelent kevesebbet a költségvetésben – tette hozzá.

Üdvözölte, hogy az eddigi visszajelzések szerint a béremelések átlaga jövőre is számos ágazatban meghaladhatja a 10 százalékot. A legfontosabb feladat most a foglalkoztatási szint fenntartása, hiszen az elmúlt évek egyik legnagyobb eredménye, hogy több mint 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliség aránya alig több, mint 3,5 százalék

– mondta Czomba Sándor, aki ehhez az érdekképviseletek segítségét kérte, egyben hatékony támogatást ígért mindenkinek, aki képes munkát adni vagy munkát vállalni. 

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda közölte, hogy a munkavállalói szervezetek a megállapodásban foglaltaknál magasabb béremelést akartak, de a gazdasági nehézségek miatt bizonytalan, hogy a munkaadók képesek lennének-e erre. A felek kötelezettséget vállaltak az újratárgyalásra, ha a gazdasági növekedés vagy az alakulása az év közben módosítást indokolna – tette hozzá az elnök, aki szerint most a reálbérek megőrzése és a legalacsonyabb jövedelműek helyzetének a javítása a legfontosabb feladat.

A munkaadók képviseletében az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének elnöke, Zs. Szőke Zoltán hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során az infláció várható alakulását vették alapul. A következő egy évre nem lehet pontos becslést készíteni, ám ilyen bizonytalan helyzetben muszáj legalább a legalacsonyabb keresetekről megállapodni – tette hozzá. Az érdekképviselet vezetője sikeresnek értékelte a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának idei egyeztetését, és eddigi, idén tízéves tevékenységét.

Az itt született megállapodások minden évben több millió ember életét befolyásolják, és meghatározzák a magyar gazdaság jövőjét

– fogalmazott. 

A és a garantált bérminimum jövő évi emelését szabályozó megegyezést a felszólalókon kívül a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert, a Munkástanácsok Országos Szövetségének alelnöke, Holecz Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára Perlusz László látta el kézjegyével.