Nem csupán a minimálbérből, illetve garantált bérminimumból élőket érinti, hogy január 1-jétől 16 százalékkal nő a legalacsonyabb jövedelműek keresete, az előbbi bruttó 232 ezer forintra, az utóbbi 296 ezer 400 forintra. Az alapbérek mértékéhez kötnek ugyanis számos közterhet és állami kifizetést, az elmúlt években pedig ez a trend erősödött, mert azzal, hogy egy adott fizetési kötelezettséget vagy juttatást valamilyen módon a minimálbérhez kötnek, automatikusan biztosítják, hogy az évek alatt növekedjen az összeg – mutatott rá Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere. A szakértő a Világgazdaság megkeresésére részletezte, mely területeken milyen változásokat hoz a 16 százalékos emelkedés: a példákból látszik, hogy azoknak, akik nem munkaviszonyból szereznek jövedelmet (társas és egyéni vállalkozók), és nem jogosultak a szerinti adózásra, több tb-t és járulékot kell fizetniük havonta.

20221109 SalgótarjánSalgótarján központjának egyik legrosszabb állapotú szakaszának felújítása kezdődött meg.
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Személyi jövedelemadó

  • Átalányadózónál az éves fele számít adómentes jövedelemnek, és főszabály szerint eleve csak akkor választható, ha a bevétel nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét.
  • Adómentesen a havi minimálbér ötszöröséig adható munkabérelőleg.
  • Súlyosan fogyatékos magánszemély esetében a minimálbér egyharmada az adókedvezmény mértéke.

Társadalombiztosítás

  • Tb-t akkor kell fizetni a nem munkaviszonyban szerzett bevétel után, ha az adott hónapban a jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát.
  • Társas vállalkozó (akinek nincs munkaviszonya, hanem cégtulajdonos, és emiatt kell járulékot fizetnie) esetében a tb-t havonta legalább a minimálbér alapján kell fizetni. Ugyanez igaz az átalányadózó egyéni vállalkozókra.

Szociális hozzájárulási adó

  • Bizonyos jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség) esetében maximált az éves fizetendő szocho alapját képező jövedelem, mégpedig a minimálbér 24-szeresében.
  • Társas vállalkozónál a szociális hozzájárulási adót havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka után kell fizetni.
  • Számos kedvezmény a minimálbérhez kötött, például a szakképzetlenek és a munkapiacra újonnan belépők adókedvezménye.

Ekho, kisvállalati adó

  • Az ekhós jövedelmek esetében elvárás, hogy legalább a minimálbér után fizetni kell a járulékokat, így a minimálbér emelkedésével nő az adózók terhe.
  • A minimálbérrel együtt nő a kiva alapjának maximuma, ami lényegében a szocho számításait követi le.

Állami kiadások

  • A csecsemőgondozási díj összege a minimálbér kétszerese, ha nincs a szülési szabadságot megelőző időszakban kellő jövedelme a kismamának.
  • A táppénz nem lehet több, mint a minimálbér kétszerese.

Egyéb szabály

A home office-hoz adómentesen adható költségtérítés felső határa a havi minimálbér 10 százaléka.

Csökkent a távolság, de még mindig fényévekre vagyunk a német és az osztrák fizetésektől

Továbbra is háromszoros a német és a magyar fizetések közötti különbség. Hiába volt erőteljes a hazai bérfelzárkózás az elmúlt évtizedben, a forint gyengülése miatt nem tudtunk érdemben közeledni a nyugati bérekhez. A jelenség nem magyar sajátosság, valamennyi régiós ország ebben a cipőben jár, hozzájuk viszonyítva pedig már nem is olyan rossz a hazai bérhelyzet.