Alberto de Gregorio Merino, az Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálati igazgatója jegyzi azt a levelet, amely megerősíti azt az uniós álláspontot, hogy a helyi iparűzési (hipa) a része a globális minimumadónak.

A,Yellow,And,Black,Pencil,On,Top,Of,A,Coin, iimum,tax, minimumadó, globális, Shutterstock
Fotó: Shutterstock

A szóban forgó levelet – ez ezen a linken tekinthető meg – a jogi igazgató 

december 9-én, a múlt hét pénteken Brüsszelben írta meg, és Ódor Bálintnak címezte,

aki Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletét vezeti.

 

A levél tulajdonképpen egy válaszlevél Ódor Bálint megkeresésére, amely egy nappal korábban, december 8-án érkezett meg Alberto de Gregorio Merinóhoz. Ebben a magyar diplomata a globális európai uniós irányelvének tervezetéhez kapcsolódóan tett fel kérdéseket.

Az egyik ezek közül arra vonatkozott, hogy minek minősül a hipa. Erre reagálva az Európai Unió Tanácsa – a szervezet az EU-tagállamok kormányait képviselő intézmény, amely uniós jogszabályokat fogad el, és összehangolja az uniós szakpolitikákat – jogi szolgálatának igazgatója úgy fogalmazott, hogy 

megerősíti, hogy a hipa definíciója szerint úgy tűnik, hogy a fő jellemzőiben megfelel

a globális minimumadó kapcsán tervezett irányelvben foglalt adófogalmaknak – 20. cikk, 1. bekezdés (a). Alberto de Gregorio Merino azonban azt is kihangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben fontos az OECD megerősítő értelmezése. Az uniós irányelv eleve az OECD iránymutatásai alapján készült, és tartalmazza az összes tagállam, valamint harmadik államok adónemeit.

Ez tehát az az uniós állásfoglalás, amelynek alapján a Világgazdaság tegnap este megírta, hogy a hipa kvázi leírható a globális minimumadóból. Ennek azért van jelentősége, mert így a globális minimumadó 15 százalékos kulcsát úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

Ez magyar siker

– értékeltek forrásaink. A ma délelőtti rendkívüli kormányinfón egyébként Navracsics Tibor és Gulyás Gergely miniszter is megerősítette, hogy a hipa beleszámít a globális minimumadóba, és erről a magyar kormányzat tájékoztatást kapott az Európai Unió részéről. A Világgazdaság ez ügyben megkereste a Miniszterelnökséget visszaigazolásért, hogy a lapunk birtokába került levélről van szó. Amint kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Frissítés 13.03

A kormányzat megerősítette a Világgazdaságnak, hogy az általunk nyilvánosságra hozott levél hiteles, és ebben kaptak tájékoztatást a hipa leírhatóságáról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza szó szerint a következő:

Valóban az önök által nyilvánosságra hozott levél formájában tájékoztatta Magyarország kormányát az Európai Unió tanácsa arról, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba.

Ez azért nagyon fontos a globális minimumadó bevezetése szempontjából, mert

azt jelenti, hogy ellentétben más országokkal, hazánkban nem kell adót emelni.