Az tagállamai közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből. Az Európai Bizottságnak az áfarésről (az állam által be nem szedett, azaz hiányzó áfa összege) szóló legújabb jelentéséből figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1 százalékos áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1 százalék lett. 

Photo,Of,Businessman,Analyzing,Bills,With,Magnifying,Glass
Fotó: Andrey Popov

Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az egyes tagállamok által be nem szedett áfa összegére és a potenciálisan beszedhető áfához viszonyított arányára vonatkozó statisztikákat. Magyarországon az elmúlt évtized adatai szerint egy egyre eredményesebb áfabeszedés képe rajzoldódott ki. 

Bár a tavaly közzétett becslés alapján úgy tűnt, hogy a 2020-as évben is egyenletes csökkenést mutat az áfacsalás, a ma publikált végleges számok alapján kiderült – nem kis meglepetésre –, hogy valójában még a vártnál is jobb eredményt ért el az ország. A 2020-as 5,1 százalékos áfarés döbbenetesen jó adat, a skandináv országokon kívül sehol máshol nem sikerült ennyire leszorítani az áfacsalást.

– összegezte Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

Véleménye szerint az eredményesség javulásában jól követhetők voltak az olyan intézkedések hatásai, mint az online pénztárgép (2014), az EKÁER (2015) vagy éppen az online számla (2018) bevezetése. Ám az elmúlt időszakban valamelyest kevésbé volt egyértelmű a trend, mivel a 2019-es adat, ismeretlen okból, magasabb lett a korábbi években mértnél. A 2020-as végleges adatokkal viszont újfent visszatért az ország a folyamatos javuló tendenciához.

az áfarés alakulása
magyarországon
 

Az áfarésről szóló tanulmány készítői a Magyarországra vonatkozó részben kiemelik, hogy a 2020-as adat annak ellenére mutat hatalmas javulást, hogy a koronavírus miatti beesésének negatívan kellett volna befolyásolnia az áfabeszedést. Ennek ellenére, ahogy a készítők is hangsúlyozzák, Magyarország érte el a legnagyobb javulást 2019 és 2020 között. A 4,7 százalékpontos javulással leelőztük többek között a második helyezett Németországot (4,2 százalékpont) és a harmadik helyezett Hollandiát (4,1 százalékpont).

A jelentés készítői szerint a javuló adatokban részben a koronavírus-járvány miatti támogató intézkedések – és ezen keresztül a csődök számának csökkenése –, valamint a szintén a járványhoz köthetően csökkenő készpénzforgalom is szerepet játszhatott. Végül csak tippelni lehet, de a magyar eredmény kiugró javulásában az online számlarendszer 2020-as kiterjesztése, illetve akár az bevezetése is közrejátszhatott, hiszen mind a két esetben az áfaelkerüléssel kiemelten fertőzött terület esetében vált alapkövetelménnyé a számlák kibocsátása.

Szinte hihetetlen, mekkora áfabevétel erősítheti a központi költségvetést

Bár a következő hónapokban a belső fogyasztás lassulhat, az növekedése és a felpörgő turizmus megmutatkozhat az adatokban.