Két évvel meghosszabbítja a kormány a falusi CSOK-ot, így 2024 végéig igényelhető lesz az akár tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatás a gyermeket nevelő családok részére – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár a Facebook-oldalán pénteken megjelent videóban.

Worker,In,The,Removing,Break,Down,Windows,In,The,HomeWorker in the removing break down windows in the home renovation living energy efficiency
falusi csok
Két évvel meghosszabbítja a kormány a falusi CSOK-ot.
Fotó: Shutterstock

Elmondta, hogy

2024. december 31-ig 2600 településen érhető el a meglévő ingatlanra vonatkozó felújítási és a bővítési lehetőség, és ugyanígy igényelhető az ingatlanvásárlást és a vásárolt ingatlan korszerűsítését segítő konstrukció.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra is, hogy módosult az érintett települések listája. Vannak községek, amelyek a nagymértékű lakosságszám-növekedés miatt lekerültek a listáról, de vannak új falusi CSOK-os települések is, ezért érdemes az új lista alapján tájékozódni.

Elmondása szerint az állami segítség már egy gyermekkel is számottevő,

három gyermekkel pedig akár tízmillió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás, amelyhez az eddigi kamattámogatott szintén elérhető a jövőben is.

Emellett továbbra is igényelhető az áfa-visszatérítés lehetősége, amely akár ötmillió forinttal is segítheti a családokat. A kormánybiztos hozzáfűzte, hogy az áfa-visszaigénylés független a gyermekvállalástól, azaz minden falusi CSOK-os településen házfelújításon gondolkozó családnak segítséget nyújthat.

A falusi CSOK-on keresztül eddig több mint 36 600 család vidéki otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány, csaknem 200 milliárd forint értékben.

Határozott szándék, hogy azon 1200 település jelenlegi köre, ahol az elmúlt három év alatt megállt a népességcsökkenés, tovább bővüljön

– zárta gondolatait Gyopáros Alpár.

Eldőlt: marad a babaváró, a és a lakásáfa

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a mindenki által várt kormányrendelet a családtámogatási formák két évvel történő meghosszabbításáról.