A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest októberben, amikor a külföldi vendégek száma viszont 32, a vendégéjszakáké pedig 27 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A ma közzétett jelentésből az derül ki, hogy a belföldi vendégek száma 489 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 millió volt. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. 

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a belföldi forgalom 21, illetve 22 százalékkal csökkent a tavaly októberihez képest. 

Ugyanakkor a harmadával több, 367 ezer külföldi vendég 27 százalékkal több, pontosan egymillió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal emelkedett 2021 októberéhez mérten. 

 

Októberben az összes bruttó árbevétel 42 milliárd forint volt, amely folyó áron 24 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

Idén január–októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 50 százalékkal több, összesen 23 millió vendégéjszakát regisztráltak. 

A belföldi vendégek 20, a külföldiek 132 százalékkal több (13,2 millió és 9,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 74 százalékkal nőtt, és 386 milliárd forintot tett ki.
 

Szeptemberben is a külföldiek pörgették a magyarországi turizmust

Az év kilencedik hónapjában 917 ezer vendég fordult meg a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3,8 százalékkal felülmúlja a tavalyi adatot. Szeptemberben összesen 2,2 millió a vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ami 1,3 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal novemberben közzétett gyorsjelentése szerint.

Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban lévő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg. A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg

 – kommentálta a KSH gyorsjelentés tartalmát Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.. 

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása, így 

a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek, a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, így átmeneti, vagy végleges bezárásra is kényszerülhetnek.

A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők.  

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Októberben a légi utasforgalom 64,1 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 21 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 októberi szinthez képest.

Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása jelentős mértékben élénkítette a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges - írta Suppan Gergely.. 

A magyarországi szálláshelyek árbevétele októberben 23,8 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, a visszaépülés továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez viszonyítva. 

Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött.

A belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, ami magas bázist eredményezett.