Az év kilencedik hónapjában 917 ezer vendég fordult meg a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3,8 százalékkal felülmúlja a tavalyi adatot. Szeptemberben összesen 2,2 millió a vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ami 1,3 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest – közölte hétfőn publikált gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Ázsiai turisták, turizmus, turista
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az év első kilenc hónapjában 2021 azonos időszakával összevetésben a belföldi vendégek 25 százalékkal, a külföldiek 157 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon.

Szeptemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva a belföldi vendégek száma 9,6, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent. A vendégek száma 542 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt.

Az éjszakák 69 százalékát töltötték szállodákban.

Regionális összevetésben a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék a legnépszerűbb, a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 19 százalékát regisztrálták ezeken a területeken.

A külföldi vendégek pörgették az idegenforgalmat augusztusban

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 augusztusában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek 1,4 millió vendéget fogadtak, akik 3,9 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez azt jelenti, hogy 7,9 százalékkal nőtt a vendégforgalom az előző év azonos hónapjához képest. A magyar vendégek száma erősen csökkent, miközben külföldiek nagy számban érkeztek az országba.

A külföldi vendégek száma 32 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest. A vendégéjszakák háromnegyedét töltötték szállodákban a külföldiek. A más országokból érkező vendégek számára a legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 54 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 23 százalékkal, 42 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 31 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

 

Szeptemberben 2657 kereskedelmi szálláshely, köztük 922 szálloda és 1118 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 53 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

A 2022. január és szeptember közötti időszakban az előző évvel összevetésben 58 százalékkal több, összesen 21 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 83 százalékkal nőtt, és 344 milliárd forintot tett ki.

Erősödik a kereskedelmi ingatlanok leértékelődési kockázata

Kedvezőtlenül hat és kihívások elé állítják a kereskedelmiingatlan-piac szereplőit a bizonytalanabbá váló növekedési kilátások, a jelentősen megemelkedett energiaár, a növekvő építési és finanszírozási költségek a keresleti és a kínálati oldalon egyaránt – állapítja meg piaci jelentésében az MNB.