A legtöbb ingatlanos stagnálásra számít a használt és az új építésű lakások árában is a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös novemberi felmérése szerint. Budapesten a megkérdezettek 19 százaléka számít drágulásra az előttünk álló évben, míg 48 százalék szerint stagnálás következhet, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít.

Karnok Csaba, 20210531 Szeged Épülő és új társasházi lakások.Képen: A Szent György téren.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) 20210531 Szeged 
Épülő és új társasházi lakások.
Képen: A Szent György téren.
Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A vidéki lehetőségek kapcsán  erősebb a pesszimista hangulat, a legtöbben áresésre számítanak, 

az összesített előrejelzés szerint nyugaton 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható.

Az új építésű lakások drágulását a válaszadók egyharmada várja, míg kétharmad szerint stagnálás jöhet. Budapesten az átlagosnál többen számolnak további áremelkedéssel. A válaszadók szerint átlagosan 3 százalék körüli áremelkedés várható a következő egy évben, a fővárosban 5 százalék.

A bérleti díjakon is érezhető lehet az ingatlanpiac gyengélkedése, 

így Budapesten csak 4 százalékos, a nyugati országrészben 2 százalékos drágulás, a keleti országrészben 6 százalékos árcsökkenésre számítanak a felmérés résztvevői.

Mint az a közleményből kiderül, az ingatlannal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest jelentősen romlottak. Csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat valószínű. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlók a várakozások, és minden szegmensben túlkínálatot várnak.

Hozzátették, hogy a lakosság a korábbinál óvatosabbá vált. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent.

A piaci helyzet gyengüléséről számoltak be a 2022-ben csaknem folyamatosan csökkenő értéket mutató lakáspiaci indexek is, jelezve a kilátások romlását. A novemberi felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére, a mostani kutatásban 91 cég vett részt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

A belvárosi garzon lett a favorit a lakáspiacon

Az energiaárak emelkedése az ingatlanok fenntartási költségeinek kiugró növekedését eredményezte, ami átalakította a keresletet és a kínálatot is, a legnépszerűbbek most az alacsony rezsijű, jól kiadható belvárosi kislakások a befektetők körében.