„Azok a nők, akik 30 éves koruk alatt szülnek vagy fogadnak örökbe gyereket – független attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak –, az átlagbér erejéig személyi jövedelemadó-mentességet kapnak, amely a magzat 12 hetes korától igényelhető annak az évnek a végéig, amíg az anya betölti a 30 éves kort” – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1-en, miután szerda este megjelent a Magyar Közlönyben az erre vonatkozó kormányrendelet.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy január elsejétől a diákhitelt felvett nőknek – amennyiben a tanulmányaik alatt vagy annak befejezését követő két éven belül gyermeket szülnek – elengedik a teljes diákhitel-tartozásukat.

Kitért arra is, hogy a kormány meghosszabbította a babaváró-támogatást, amelyet így 2024. december 31-ig változatlan feltételekkel lehet igényelni.  A legfeljebb tízmillió forintos hitelt továbbra is szabad felhasználású kölcsönként igényelhetik a házaspárok; amennyiben az anya 18 és 41 év közötti, és ha az első gyermek öt éven belül megszületik, akkor a kamatmentes lesz, míg a második gyermek után a még fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes tartozást elengedik.

Happy,Loving,Family.,Mother,And,Her,Daughters,Children,Girls,Playing, Anya, gyerekek
Fotó: Shutterstock

Hornung hozzátette azt is, hogy a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelő családok januártól az eddigi kedvezményeken felül további 10 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök az év végi kormányinfón jelentette be, hogy a 2022. január elején bevezetett 25 év alattiak szja-kedvezményét a kormány a 30 év alatti gyermeket vállaló nőkre is kiterjeszti. A kabinet az intézkedéstől azt várja, hogy tovább javítja a demográfiai mutatókat. Jelenleg a magyar termelékenységi ráta 1,5 százalék, ami 2010-ben még 1,27 volt, ahhoz viszont, hogy a társadalom képes legyen reprodukálni magát, legalább 2,1 százalékos arányszámot kellene elérni.