Megsértette a kereskedelmi törvényt a Burger King és a KFC is, erre jutott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata, amelynek eredménye szerint a két gyorsétteremlánc nem kínált alternatívákat egyes italkategóriákban. A nemzeti versenyhatóság a tavalyi év végén indított eljárást két hazai gyorsétteremfranchise-lánc, a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a Burger King magyarországi üzemeltetőivel szemben.

KFC Food Chain Grows In Venezuela
Fotó: Bloomberg

Mint ismert: a tavaly nyáron életbe lépett szabályozás értelmében a törvényben meghatározott italtípusokból a jelentős piaci erejű italgyártók termékei mellé minden vendéglátóhelynek alternatív választási lehetőséget kell biztosítani. Ezt ugyanakkor az üzemeltető megszegte. A KFC éttermeiben egyetlen nagy italgyártó termékeit kínálták az ásványvizek és a szikvizek kategóriában, míg a Burger Kingekben – ugyanezen kategória mellett – a gyümölcslevek és gyümölcsnektárok termékcsoportjaiban sem volt megfelelő a választék.

A jogsértések megállapítása mellett a úgy döntött, ezúttal mellőzi a bírság kiszabását, mivel egy új, korábban nem alkalmazott törvényi kötelezettség teljesítését értékelték első ízben, így a vállalkozások még nem tudtak alkalmazkodni egy kialakult joggyakorlathoz. 

A döntés tekintettel volt arra is, hogy a versenyhatósági eljárások során mindkét cég rövid időn belül önként megváltoztatta a jogsértő gyakorlatát.