Március 6-tól 10 százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák. Ez azt jelenti, hogy az alapdíj 1100 forintra, a kilométerdíj 440-re, a percdíj pedig 110 forintra emelkedik – erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdán.

2022.09.12.taxifoto:Kallus György/Világgazdaság 2022.09.12.
taxi
foto:Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A taxirendelet módosítását egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz–KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak.

A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának eltörlése.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményében az áll, hogy a díjemelési javaslattal a taxis szervezetek (City Taxi, 6x6 Taxi, Főtaxi, NSZ, Főtaxi, OTSZ, Taxi 4) fordultak a közgyűléshez.

Taxitarifa: fellép a kereskedelmi kamara is a fuvarozók érdekében

Megerősítették, hogy kezdeményezések történtek a taxipiacon sikeresen működő rögzített hatósági taxitarifák eltörlésére.

Emellett a Fővárosi Közgyűlés a budapesti és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról is döntött. Ennek értelmében a kerületeket mintegy 232 milliárd forint (46 százalék), a fővárost pedig mintegy 273 milliárd forint (54 százalék) illeti meg.

A forrásmegosztásról szóló rendeletet 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A megosztandó bevételek a múlt évihez képest közel 193 milliárd forinttal nőnek. 

Ebben az évben 503 milliárd forint iparűzésiadó-bevételt terveznek, 1,4 milliárd forint késedelmi pótlékot és bírságbevételt, továbbá 15,6 millió forint idegenforgalmi adóval számolnak, amelyből nem részesülnek azok a kerületi önkormányzatok, amelyek maguk szedik be az adót.