Magyarországon a dolgozók 7-8 százaléka munkamániás – olvasható a Mindennapi Pszichológia Magazinban megjelent tanulmányban. A cikk kiemeli, a munkamániásokra jellemző, hogy kényszeresen dolgoznak és szinte képtelenek nemet mondani a feladatokra. A jelenség függőségnek tekinthető a tanulmány szerzője, Kun Bernadett pszichológus és egyetemi docens szerint, és általában önértékelési zavarok hajtják.

fáradt női munkaerő
Fotó: Shutterstock

Elsősorban a 25–54 év közöttieket érinti, a nők körében sokkal jellemzőbb. 

Esetükben ugyanis ötször nagyobb az esély ennek a függőségnek a kialakulására. Kun hozzátette, hogy az iskolai végzettségnek nincs hatása erre. A szakember kiemelte, hogy a munkamániát kezdetben a munkahelyi elismerés hajtja, a pozitív visszajelzésre pedig rászokik az érintett. 

A baj csak az, hogy hosszú távon nem lehet bírni ezt a megterhelést, a kezdeti sikerek és jutalmak után egyre hangsúlyosabbá válnak a munkamánia ártalmas következményei

– jegyzi meg Kun Bernadett, kiegészítve, hogy más függőségekhez hasonlóan ez is kihat a beteg kapcsolataira. A hozzá közel állók, különösen a hozzátartozók mellőzve érezhetik magukat, ami vitákhoz és feszültséghez vezet.

A szakember azt írta, hogy a munkamánia kezdetben lehet pozitív jelenség, bár a folyamatos terhelést nehezen viseli az emberi szervezet. Az érintettek egyre fáradtabbak, kialvatlanok lesznek, ez végül a mentális és fizikai egészség megromlását is eredményezheti.