Nem látnak tisztán az európai vezetők, kétségbeesés lett úrrá az Európai Unióban – közölte Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a Századvég kerekasztal-beszélgetésén. Hozzátette, az elmúlt fél évben a cseh elnökség alatt hét energiatanács-ülés volt, egy-kettő szokott lenni normál esetében. Ez is mutatja, hogy mekkora nyomás volt a vezetőkön. Magyarország más helyzetben van, a rezsicsökkentés egy kiszámíthatóságot biztosít, viszont ez a legtöbb országban nem így van, ténylegesen piaci árakkal szembesülnek, emiatt „megremegett a nyugati döntéshozók lába”.

A gas pipeline marker post above the ground on the Gazprom PJSC Chayandinskoye oil, gas and condensate field, a resource base for the Power of Siberia gas pipeline, in the Lensk district of the Sakha Republic, Russia, on Tuesday, Oct. 12, 2021. European natural gas futures declined after Russia signaled that it may offer additional volumes soon.
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Az orosz gáz nélkül nem ússza meg Európa a következő fűtési szezont – mondta Toldi Ottó, a Klímapolitikai Kutatóintézet kutatásvezetője, aki szerint jelenleg nincs elég LNG, gyártói és fogadói kapacitás az Európai Unióban, nincs kiépítve az infrastruktúra, az LNG-szállítási flotta pedig túl kicsi.

Ezernyi sebből vérzik ez a történet

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nagyon érdekes lesz az a kommunikációs manőverre, ahogyan Európai Bizottság majd próbálja elmagyarázni, hogy mégis miért van szükség orosz gázra.  Szerinte az, hogy a gáz ára a holland tőzsdén 60 euró alatt van, az enyhe télnek köszönhető, viszont ha elindul a betárolás, akkor újra elindulnak felfelé az árak, sőt, ismét nagyon drága lehet a gáz.

Steiner Attila szerint a szankciók és a bizonytalanság miatt mindenki elkezdett spórolni, idehaza 17 százalékkal esett vissza a gázfogyasztás. A tárolók ennek is köszönhetően teli vannak, így a piacon elérhető gáz mennyisége is magas marad. Úgy látja, hogy nagyobb eséllyel ezek az árak fel fognak menni, ha ismét fel kell tölteni a tárolókat.

Miközben 160-180 milliárd köbméter volt az orosz gáz évente, ami Európába jött, az amerikaiak azt vállalták, hogy 2030-ra 50 milliárd köbméterre futtatják fel a kontinensre szállítandó LNG-t. Ráadásul nagyobb kérdés, hogy a világpiacon elérhető LNG milyen mértékben jön Európába, ha Kína újraindul, ugyanis a kínai gazdaság pillanatok alatt elszippanthatja a keresletet.

Steiner Attila a február 5-án életbe lépő szankciók kapcsán arra mutatott rá, hogy az orosz olajból származó finomított termékeket nem tudtuk volna importálni Pozsonyból, amennyiben Magyarország nem harcol ki mentességet, ami szerinte nagy siker.

Ezzel együtt a dízelhiány reális eshetőség.