Január 20-án a Fitch Ratings, majd január 27-én a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő teszi közzé Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatát, benne van a pakliban egy kilátásrontás a londoni elemzőház részéről – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. 

Ratings Agencies in New York
Fotó: Getty Images

Mindkét cég BBB osztályzatot tart érvényben hazánk esetében, de a Standard & Poor’s tavaly augusztusban lerontotta a stabil kilátást negatívra, amit a kormányzati és jegybanki megszorításokkal, az uniós megállapodás hiányával, a kiugróan magas inflációval, valamint az orosz energiának való magas kitettséggel indokolt. Ugyanakkor a szervezet vezető magyarországi elemzője októberi látogatásán azt mondta, hogy egy kisebb forrásmegvonás még elbírhatja a jelenlegi, BBB osztályzatot.

Ezért a szakember úgy látja, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az S&P figyelmeztet a fennálló kockázatokra, de a leminősítéssel kivár az új határidő miatt.

Ugyan a többi jelzett probléma közül a hazai továbbra is kiugró, és az orosz energiának való kitettség is magas, viszont nem alakult ki ellátási gond, és az európai földgáz ára számottevően csökkent, ami enyhítheti a nyomást a folyó fizetési mérlegen. A hasonló besorolású országok GDP-arányos államadóssága és a hozamfelára, tehát a piac által megítélt kockázata alacsonyabb, így

amennyiben márciusban sem sikerül teljeskörűen megegyezni az Európai Unióval, a következő, július 7-én esedékes felülvizsgálat alkalmával mindenképpen számítani kell a leminősítésre, ám még mindig benn maradva befektetésre ajánlott kategóriában – emelte ki az elemző. 

Ami pedig a londoniakat illeti, ott reális esélyt lát az elemző a kilátás rontására, a legutóbbi, július 22-én kiadott felülvizsgálatukban az uniós források körüli kockázatokra, illetve a rendkívül magas folyó fizetésimérleg-hiányra hívták fel a figyelmet. Gyenge pontnak tekintik a magas GDP-arányos államadósságot, miközben a BBB minősítésű országok államadósságának mediánértéke csupán 55 százalék. 

Az említettek közül a folyó fizetési mérleg hiánya javult, illetve a GDP-arányos államadósság is csökkent némileg, de mivel egyelőre nem sikerült végleges megállapodásra jutni az Európai Unióval, a stabil kilátást negatívra ronthatják

– összegezte a várható eseményeket Varga Zoltán.