A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Commerzbank Zrt. tevékenységi engedélyeit, egyúttal elrendelte a pénzügyi szolgáltató végelszámolását – derül ki a jegybank honlapján közzétett határozatból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostanra hivatalosan is lezárult a pénzügyi szolgáltató eladása.

A Commerzbank Zrt. székháza Budapesten. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az MNB határozata szerint – amelyet felügyeleti szervként, a Commerzbank kérelmére hozott meg – a végelszámolói feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. végzi el. A lépés nyomán újabb részvénytársasági formában működő hitelintézet fejezte be a tevékenységét Magyarországon. Az MNB-nek a hitelintézeti szektorra vonatkozó legfrissebb részletes statisztikái szerint – még a Commerzbankkal együtt – 

42 hitelintézet működött a harmadik negyedév végén hazánkban, ám ez a szám tartalmazza a hitelintézeti fióktelepeket és a pénzügyi szolgáltatók speciális feladatokat ellátó leányait (például a jelzálogbankokat) is.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, a frankfurti székhelyű Commerzbank AG 2021. december 17-én kötött megállapodást magyarországi leányvállalatának eladásáról az Erste Bank Hungary Zrt.-vel. A közel harminc éve alapított magyar Commerzbank Zrt. a budapesti központon kívül három nagyvárosban működtetett irodát. A magyarországi székhellyel rendelkező és a nemzetközi vállalati ügyfeleket kiszolgáló bank a vállalati hitelezési, a trade finance és a devizaüzletág területén rendelkezett erős piaci jelenléttel.

Az Erste Bank főbb mutatói
 

Az Erste Bank vezetői 2022 decemberében aztán azt is bejelentették, hogy a Commerzbank Zrt. november 30-án hajtotta végre az utolsó tranzakciókat, ezt követően az Erste Bank átvette a pénzintézet ügyfeleit, folyószámláit, betéteit és hiteleit. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója közölte: 

A tranzakció zárásával az Erste Bank vállalati hitelállománya meghaladta az 1200 milliárd forintot, amellyel a hazai piac ötödik legnagyobb szereplőjévé vált, és piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot.

A Commerzbank integrálásával egyébként pont a tizedik sikeres felvásárlását hajtotta végre itthon az Erste, miközben tájékoztatásuk szerint a lemorzsolódási arány minden előzetes várakozásuk alatt maradt.