Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben. A befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget, több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek – ismertette csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében Varga Mihály.

Varga Mihály kötvénykibocsátás
Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A pénzügyminiszter szerint az élénk érdeklődés azt mutatja, hogy továbbra is erős a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt. Mindez szerinte annak köszönhető, hogy 2022-ben a vártnál jobban csökkent az államadósság, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 76,8 százalékról 73,5 százalékra mérséklődött.

A tárcavezető úgy véli, a befektetők azt is értékelik, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9 százalék helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9 százalékban teljesült.

2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát kétharmadról egyharmadra csökkentettük, a devizaadósság arányát 50 százalékról 30 százalék alá javítottuk. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással is 30 százalék alatt marad

– írta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter beszámolt róla, hogy a kötvénykibocsátással bevont források egy részét rövid lejáratú dollárkötvények előtörlesztésére fordítja a kormány. A tárca tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számol idén is.

Lejárat előtt vásárolna vissza dollárkötvényeket a magyar állam

A tranzakció a 2023-ban és 2024-ben lejáró, dollárban denominált devizakötvényeket érinti. A 2023-as kötvényeket 2013-ban bocsátották ki 2 milliárd dollár értékben, 5,75 százalékos kuponnal.