Magyarország szerdán felajánlotta, hogy visszavásárolja a 2023-ban és 2024-ben lejáró, dollárban denominált devizakötvényeket, és új, 5 éves, 10 éves és 30 éves dollár-benchmarkkötvények kibocsátására adott megbízást. A 2023-as kötvényeket 2013-ban bocsátották ki 2 milliárd dollár értékben, 5,75 százalékos kuponnal.

Economy graph: 100 dollar bills and stock market data dashboard Economy graph: 100 dollar bills and stock market data dashboard
Fotó: Javier Ghersi / Getty Images

Az új kötvények árazására még szerdán sor kerül – írja a Reuters.

„Magyarország a BNP Paribas-t, a Citit, a Deutsche Bankot, a Goldman Sachs Bank Europe SE-t és a JPMorgant bízta meg bookrunnerként egy háromrészes, 5 éves, 10 éves és 30 éves dollár-benchmarkrészletből álló kibocsátására” – írta a hírügynökség, anélkül, hogy a tervezett nagyságrendre utalást tett volna.

A hír egyelőre nincs megerősítve, az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK) nem tudta elérni a Reuters.

Magyarország a londoni értéktőzsdén szerdán korábban benyújtott bejelentésében azt közölte, hogy összesen több mint 2,7 milliárd dollár értékű dollárban denominált kötvény visszavásárlására tesz ajánlatot.

Az ÁKK a múlt hónapban közölte, hogy 2023 első felében legfeljebb 4 milliárd dollár értékű devizakötvény kibocsátását tervezi, majd később, 2023-ban egy benchmarkméretű eurókötvényét. A magyar kormány a kiugró és a magas hazai kamatlábak miatt igyekszik visszafogni az adósságfinanszírozás költségeit.

Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója a múlt hónapban azt mondta, hogy a jelenlegi 25-ről 30 százalékra emelkedhet a devizaadósság részaránya a teljes állományon belül.

Kurali hozzátette, hogy az ÁKK a dollárkötvény-kibocsátást választaná, mivel az olcsóbb, de közben az idén újraindítanák a 3 éves forintkötvény-aukciókat is.

A devizakötvényeket pont jókor adtuk el – VG-interjú az ÁKK vezérigazgatójával

Nem várható változás a MÁP Plusz kamatfeltételeiben, népszerűvé váltak az inflációkövető állampapírok, és ha tetőzik az infláció, akár hatalmas tőkebeáramlás is történhet Közép-Európában. Az idei devizakötvény-kibocsátás időzítése tökéletesnek bizonyult, a piacok számára őszre dőlhetnek el a legfontosabb kérdések. Minderről Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója beszélt a VG olvasóinak.