Világszerte hiánycikknek számítanak a cukorbetegség egyes gyógyszerei, miközben a közösségi média felhasználói „csodafogyókúraként” használják. A dán Novo Nordisk cég által gyártott Ozempic egy injekciós gyógyszer, amely szabályozza a vércukorszintet és az inzulint. Általában a 2-es típusú cukorbetegségben, vagyis a diabétesz leggyakoribb típusában szenvedő felnőttek számára írják fel. 

A TikTokon az #Ozempic hashtag már több mint 360 millió megtekintésnél jár, és ez a szám egyre növekszik. A Facebookon az Ozempic fogyasztó hatásra szánt felhasználásával foglalkozó csoportoknak több tízezer követőjük van – írta a Euronews. 

A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid azonban a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormont is utánozza, amely az agy azon területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat és a táplálékot.

Mivel a felhasználók gyorsabban éreznek jóllakottságot, fogyáshoz vezethet a szer használata. Még a Twitter új főnöke, a milliárdos is az Ozempicet jelölte meg – egy hasonló szer, a Wegovy mellett – az egyik okként, amelytől leadott 13 kilót.

Young woman is injecting Insulin with a Insulin Pen Young woman is injecting Insulin with a Insulin Pen, inzulin, gyógyszer, cukorbeteg,
A dán Novo Nordisk cég által gyártott Ozempic egy injekciós gyógyszer, amely szabályozza a vércukorszintet és az inzulint. Fotó: Getty Images

 

A csodafogyókúra miatt hiánycikk lett az Ozempic 

A kereslet globális megugrása máris Ozempic-hiányt okozott Ausztráliában, amely várhatóan 2023 márciusának végéig tart. A hatóságok felszólították az egészségügyi szakembereket, hogy hagyjanak fel az Ozempic-receptek írásával, és vegyék fel a kapcsolatot az érintett cukorbetegekkel, hogy váltsanak alternatív kezelésekre.

A francia nemzeti gyógyszerbiztonsági hivatal hasonló utasításokat adott ki szeptemberben, arra sürgetve az orvosokat, hogy csak olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára írjanak fel új GLP-1-gyógyszert, akiknek a kórtörténetében stroke vagy szívbetegség szerepel. Az Egyesült Királyság hatóságai szintén figyelmeztetést adtak ki az online népszerűsítőknek. 

A Novo Nordisk egy e-mailben elküldött közleményében közölte, hogy komolyan veszi a hiányt, és csak 2022-ben 1,6 milliárd dollárt (1,5 milliárd eurót) fektetett be termelési kapacitásának bővítésére.

 

Vannak egészségügyi kockázatok is

A hiány nemcsak a diabéteszes betegeket érinti, akiknek napi rendszerességgel kell követniük a kezelést, hanem azokat is, akik kizárólag fogyás miatt fordulnak ezekhez a gyógyszerekhez.

Az Ozempic nem kapott fogyókúrás engedélyt, de 2021-ben az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) jóváhagyta a szemaglutid használatát, és Wegovy márkanéven elhízott vagy túlsúlyos felnőttek krónikus testtömegkezelésére ajánlja, legalább egy kapcsolódó betegséggel, például magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel vagy magas koleszterinszinttel. 

„Enyhe emésztési mellékhatások lehetnek, néha súlyos székrekedés és hasnyálmirigy-gyulladás. Ritka esetekben ez rákhoz is vezethet” – mondta Francois Montastruc, a Toulouse Egyetemi Kórház farmakológusa egy francia tévécsatornának. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint pedig az Ozempic hányingert, hasmenést és gyakori hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozhat mellékhatásként.

 

Big,Modern,Pharmacy,Drugstore,With,Shelves,Full,Of,Packages,Full Big Modern Pharmacy Drugstore with Shelves full of Packages Full of Modern Medicine, Drugs, Vitamin Boxes, Pills, Supplements, Health Care Products. Pharmacist Standing at Counter., gyógyszertár, patika, gyógyszer, pills, drugs, pharmacy, gyógyszeripar
A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó GLP-1-gyógyszerei több mint tíz éve a piacon vannak. Fotó: Shutterstock

Az egyesült államokbeli forgalomba hozatali engedély előírja, hogy a Wegovy figyelmeztetéseket tartalmazzon „hasnyálmirigy-gyulladásra, epehólyag-problémákra (beleértve az epeköveket), alacsony vércukorszintre, akut vesekárosodásra, diabéteszes retinopátiára (a szem retinájának károsodása), megnövekedett pulzusszámra és öngyilkos magatartásra vagy gondolkodásra”. Mindezek mellett 

az Ozempic kapcsán az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára arra figyelmeztet, hogy az injektálható gyógyszer növelheti a pajzsmirigydaganatok kialakulásának kockázatát is.

Az Euronews Nextnek adott nyilatkozatában a Novo Nordisk kijelentette: „Az orvosok feladata, hogy a legjobb kezelési módot válasszák ki pácienseik számára.” Majd a gyógyszergyártó hozzátette, hogy GLP-1-gyógyszerei több mint tíz éve a piacon vannak, és „a vizsgálatokból és a forgalomba hozatalt követő biztonságossági felügyeletből származó biztonsági adatok a mai napig nem azonosítottak olyan kockázatokat, amelyek meghaladnák a kezelés előnyeit”.

Az egészségügyi hatóságok általában azt javasolják, hogy a gyógyszeres szekrényből származó termékeket óvatosan és csak egészségügyi szakember tanácsára használják.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban tavaly július elején több fehérvári patikában is jelezték, hogy még csak megrendelni sem tudják az egyik gyorshatású inzulin ampullás változatát, de hasonló vár az eldobható adagolóval előállítottra is. Ha ez így van, akkor sok ember kerülne közvetlen életveszélybe.

A fehérvári gyógyszertárak jelentős részében az elmúlt nyáron kijelentették, hogy a Novo Nordisk által gyártott analóg inzulin NovoRapid Penfill ampullája (amelyet egy adagolókészülékben kell a betegnek cserélgetnie) tartós hiánycikk. 

Szerencsére ugyanez a gyártócég rendelkezik ugyanilyen hatóanyaggal rendelkező, egyszer használatos NovoRapid FlexPen adagolóval is, ám a gyógyszertárak akkoriban azt mondták, ennek a szállítása is akadozik. Ha ez így igaz, akkor sok cukorbeteg számára nincs alternatíva az inzulin pótlására. 

A Novo Nordisk gyártócég azonban válaszával megnyugtatta a cukorbetegeket: egyik termék sem tartós hiánycikk. A NovoRapid FlexPen elérhető volt akkor is, a NovoRapid Penfill patront pedig július második felére ígérték.

Borítókép: Fogyókúrás edzés. Fotó: Aja Koska