A magyar gazdaság ellenállónak bizonyult az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben – olvasható a Pénzügyminisztérium szerdai közleményében, amely szerint a kormány intézkedései megteremtik annak alapját, hogy a magyar gazdaság elkerülje a visszaesést idén, jövőre pedig 4 százalék feletti ütemben növekedjen.

Hungary's Economy Minister Mihaly Varga Interview
Mihaly Varga, Hungary's economy minister, pauses during an interview in Budapest, Hungary on Monday, Feb. 27, 2017. The United Kingdoms planned departure from the European Union may lend momentum to the creation of a two-speed Europe, threatening the development of non-euro area eastern members and potentially carrying with it the seeds of social unrest, Varga said. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A tájékoztatásból kiderül, hogy a költségvetés 2023-ban is biztosítja a szükséges forrásokat a munkahelyek védelméhez, a családtámogatások növeléséhez, az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentés fenntartásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, miközben a hiány és az államadósság is csökken.

Az év első hónapját az államháztartás központi alrendszere 143,6 milliárd forintos hiánnyal zárta 

a közlemény szerint, amiből a központi költségvetés 190,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 43,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,6 milliárd forintos többletet mutattak.

Januárban a lakástámogatásokkal kapcsolatos kiadások nőttek az egy évvel korábbi értékhez képest, ahogy nőttek a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. 

Nyugellátásokra 427,7 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 179,2 milliárd forintot költött a költségvetés januárban.

A közlemény kiemeli, hogy várhatóan a tervezettnek megfelelően teljesül a 2022. évi uniós módszertan szerinti hiánycél, míg az államadósság csökkenése meghaladta a várakozásokat. A költségvetési hiány idén a 3,9 százaléka lehet, míg az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék alá eshet idén.