Kormányrendelet jelent meg a legújabb Magyar Közlönyben az extraprofitadókról szóló kormányrendelet módosításáról. Ebben több paragrafusra kiterjedő, ha úgy tetszik, széles körű változásokat hajtott végre a kabinet: érintettek a gyógyszergyártók, a légitársaságok, a népegészségügyi termékadó (neta) és a kiskereskedelmi alanyai is, illetve a feldolgozóipari gyártók.

ferihegy
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A részletes, kétoldalnyi módosítás első olvasatban – ezt fontos hangsúlyozni, hiszen nem zárható ki, hogy a változások kisilabizálásában hosszabban elmélyedve további vagy esetleg eltérő fejlemények is előkerülnek – a következőket jelenti:

  • Pontosították azoknak a gyógyszergyártóknak a körét, amelyek a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezettek. Eddig a TEÁOR 2120 (gyógyszerkészítmény gyártása) és a TEÁOR 2110 (gyógyszeralapanyag-gyártás) szakágazat szerinti tevékenységet végző cégeket nevesítették. Ez most annyiban változott, hogy ezek csak akkor érintettek, ha a TEÁOR 2110 és a TEÁOR  2120 szakágazati tevékenységből származó összesített nettó árbevételük az adóév első napján rendelkezésre álló legutolsó éves beszámoló alapján meghaladja a teljes nettó árbevétel 33,33 százalékát.
  • Újraszámolták a légitársaságokra kirótt hozzájárulás mértékét. Az Európán belüli utak esetében, ha az adott repülő 10,5 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkezik, akkor a hozzájárulás mértéke utasonként 1600 forint. Ez jókora csökkenés, eddig ugyanis 2700 forint volt. A következő kategória a 10,5 kilogramm vagy annál magasabb és 17,5 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű, amelynél utasonként 3900 forint a hozzájárulás. Ez eddig is ennyi volt. A 17,5 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező gépeknél utasonként 6200 forintot kell fizetni. Ez már jókora drágulás, hiszen eddig ugyanez 5100 forint volt. Ha az utazás nem Európába irányul, akkor az első kategóriában utasonként 3900 forint a hozzájárulás, ami látványos csökkenés a korábbi 6800 forinthoz képest. A második kategóriában 9750 forint az utasonkénti összeg, ez változatlan. A harmadik kategóriában 15 600 forintot kell fizetni minden utas után, ami viszont drágulás a mostani 12 700 forinthoz képest.
  • Még mindig a légitársaságok hozzájárulásával kapcsolatos kiemelten fontos változás, hogy a kibocsátási érték kiszámolásának képlete is frissült. Eddig ennek az alapja valamennyi érintett légi járműve vonatkozásában az ACI Airport Carbon and Emissions Reporting Tool szerinti szén-dioxid-kibocsátási érték és a motorszám szorzata volt, ebből számolták ki az egy ülésre jutó értéke. Mostantól viszont úgy kell eljárni valamennyi érintett légi járműve vonatkozásában, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (a továbbiakban: ICAO) hajtómű kibocsátási adatbázisában (ICAO Engine Emissions Databank) meghatározott fel- és leszállási ciklusban átlagosan elégetett üzemanyag mértékének, a hajtóművek számának és a kibocsátási érték (3,16) szorzatát nézik és ebből vezetik le az egy ülésre jutó értéket.
  • Kiterjesztették a neta mentességét. Az új szabály kimondja, hogy mentes a népegészségügyi termékadó alól annak az adóköteles terméknek az értékesítése, amelyet vevője olyan saját, adóköteles termék előállításához használ fel, amely után a népegészségügyi termékadót megfizeti. Eddig ez a kitétel nem szerepelt a jogszabályban. Ahogy az sem, hogy a mentesség feltétele, hogy az adóköteles termék előállításához felhasznált, az adóalanytól beszerzett adóköteles termék mennyiségét az adóalany számára a nyilatkozattétel napjától számított 366 napon belül hitelt érdemlően igazolni kell.
  • Kiegészült a kiskereskedelmi adó szabályozása is. Ez lényegében technikai változás és azt pontosítja, mi az adóév abban az esetben, ha az adott befizető a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmaz.
  • A feldolgozóipari gyártókra vonatkozó rendelkezések szűkültek egy bekezdéssel. Az a rendelkezés ugyanis, amely a több engedéllyel rendelkező, illetve a jövedelemadó-köteles tevékenységen kívüli tevékenységet végző adóalanyokra vonatkozott az adóalap megállapítására, hatályát veszti.

Az extraprofitadóról szóló friss változások már szerdától hatályba lépnek.