Lezárult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vizsgálata, amelyet azután indítottak, hogy a hét végén előre kiszivárgott az egyébként csak hétfő reggel közölt, Kiskereskedelem, 2022. december című gyorstájékoztató tartalma. A belső vizsgálat megállapította, hogy a hivatal vezetőitől és munkatársaitól nem került ki embargós adat jogosulatlan személy vagy szervezet részére. Egy olyan féltől szivárogtak ki az adatok, amely eddig jogszerűen jutott előzetesen hozzájuk: a titkársága tévedésből továbbította őket a Makronóm Intézetnek.

Fotó: Róka László / MTI

Mint ismert: a Makronóm Intézet már szombaton kiadott egy közleményt, amelyben szerepeltek az embargós adatok, bár később kiadtak egy pontosítást is, amelyben jelezték az embargót. A KSH ezután kezdte meg az eset kivizsgálását, amelynek során végül megállapították, hogy nem a statisztikai hivatal munkatársaitól jutott el az elemzőkhöz az információ, hanem egy olyan féltől, aki jogosan hozzáférhetett előzetesen az adatokhoz. Onnan küldték tovább véletlenül a Makronóm Intézetnek. 

A KSH az embargósértés ügyében a hivatkozott rendelkezéssel összhangban döntött arról, hogy az érintett előzetes hozzáférési lehetőségét a hivatalos statisztikai adatokhoz azonnali hatállyal visszavonja

– írta a KSH. 

Annak érdekében, hogy az embargó szabályainak megsértése, illetve az ezáltal potenciálisan okozott károk bekövetkezése elkerülhető legyen, a KSH az előzetes hozzáférés és a közzétételi naptár szerinti nyilvánosságra hozatal között fennálló időtartamot lerövidíti. A gyorstájékoztatókat ezentúl a megjelenés napját megelőző naptári napon, 18 órakor juttatja el az előzetes hozzáférésre jogosultak részére.