Éves alapon 4,8 százalékkal csökkent decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint – jelentette a KSH. A naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékos a mínusz. A legutóbbi, 2022. novemberi adat még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott, ezért is brutális a trendváltozás. Egészen 2021 februárig kell visszamenni az időben, hogy hasonló statisztikát találjunk. Vagyis egy korszak lezárult a hazai kiskereskedelemben.

20220928 Kaposvár A somogyi kisboltok is nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra. A kaposvári Kapos Coop Zrt. kaposfüredi üzletében egy csemegehűtővel és hűtőládával kevesebbet üzemeltetnek. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi HírlapKépen: Szentgyörgyi Edit, a bolt vezetője azt mondta: az idén napelemet is felszereltek az üzletükre
Fotó: Lang Róbert / MW

De más szempontból is érdemes párba állítani a novemberi és a decemberi részadatokat. Novemberben 

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,7, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal esett a forgalom, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Ehhez képest decemberben

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal esett a forgalom, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben mindössze 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

A változásban a 480 forintos hatósági üzemanyagár kivezetése december elején vastagon benne van. Mindenesetre 2022 egészét nézve a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,3 százalékkal haladta meg a 2021-es eredményt. Igaz, a 2022. január–novemberi időszakban a 2021-es hasonló periódushoz viszonyítva még 6,4 százalékos volt a plusz.

Az élelmiszerek ára a baj

A KSH külön kiemelte, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11 százalékkal – ez novemberben még csak 8,6 volt – lett kisebb decemberben, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott. 

Ez alapján tehát kijelenthető, hogy a vásárlók a lábukkal szavaztak az élelmiszer-drágulásról,

ami nem meglepő, tekintve a bőven 40 százalék fölötti élelmiszer-inflációt. A további alegységeket vizsgálva az látszik, hogy

  • a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4 százalékkal csökkent. A karácsony nem maradt el: az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,7, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,4 százalékkal nőtt, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 5,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,5 százalékkal mérséklődött.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1 százalékkal csökkent.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,1 százalékkal estek vissza.
A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás
 

Összkép

A KSH arról is jelentett, hogy 2022. decemberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1765 milliárd forintot ért el. A novemberi adat 1541 milliárd forintot ért el, vagyis az tényleg látszik, hogy a karácsonyi ajándékozásról nem mondtak le az emberek, bár óvatosabban költekeztek. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.