Éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt. Immáron hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban – közölte közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, köszöni és nagyra becsüli az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek azt az áldozatos munkát

Fotó: Bakr Alkasem

A tárcavezető közölte, eddig 16 ember köszönheti az életét, a túlélését a magyar mentőalakulatoknak. Ma a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben részt vevő magyar kontingens. Szijjártó Péter kiemelte, a Ferencváros és a Kisvárda utánpótlás-labdarúgói jól vannak, ugyanúgy, mint az a 18 magyar, akik a katasztrófa sújtotta területen tartózkodnak.

Újabb részleteket közölt a Wizz Air a magyar mentőcsapat törökországi útjáról

Újabb magyar mentőcsapat repült Törökországba, a Terrorelhárítási Központ speciális egységének utaztatásának költségeit részben átvállalta a Wizz Air. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára megerősítette, továbbra sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára korábban azt mondta, 18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.