A Wizz Air kedd este egy 20 fős mentőcsapatot szállított az erős földrengések sújtotta Törökország egyik városába, Adanába. A személyszállító Airbus A321neo repülőgépen a Terrorelhárítási Központ speciális mentési egysége utazott. Az orvosokból és alpintechnikában jártas, felkészült szakemberekből álló csoport a helyszínre érkezve csatlakozik a mentési munkálatokhoz, hogy speciális felszereléseikkel és tudásukkal segítséget nyújthassanak a rászorulóknak – írta közleményében a légitársaság.

Wizz Air Airbus A321neo
Wizz Air Airbus A321NEO aircraft as seen taxiing and taking off, departing from Eindhoven EIN EHEH International Airport in the Netherlands. The new modern and advanced airplane has 239 seats in a new configuration, it is the NEO version New Engine Option of Airbus offering lower fuel consumption and CO2 emissions, having the registration HA-LVB and is powered by 2x PW jet engines. WizzAir is an ultra low-cost airline with head office in Budapest Hungary. The world passenger traffic declined during the coronavirus covid-19 pandemic with the industry struggling to survive. Eindhoven, Netherlands on November 8, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

A Wizz Air jelezte, repülőgépe február 7-én, kedd este 20 óra után hagyta el Budapestet, majd éjfél után sikeresen vissza is érkezett a budapesti repülőtérre. A cég hozzátette, a földrengés sújtotta Törökország megsegítésére az utóbbi napokban jelentős humanitárius összefogás valósult meg, amelyet a légitársaság is támogat a rendelkezésre álló erőforrásaival.

A Világgazdaság megkereste a Wizz Airt, hogy pontosan mit jelent a „rendelkezésre álló erőforrásai” rész.

A légitársaság gyorsan reagált, azt írta, egyrészt azonnal a mentőcsapat rendelkezésére állt, másrészt átvállalta az utaztatás költségének egy részét (hogy pontosan mekkora részét, azt nem közölte).

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma – erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán.

Megerősítette, információik szerint továbbra sincs magyar áldozata vagy sérültje a katasztrófának,

18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata kedd reggel 55 szakemberrel és két kutyával kezdte meg a munkákat. Szintén részt vesz a mentésben kedd dél óta a Baptista Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel, a terrorelhárítás egysége szerda hajnalban csatlakozott, és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a földrengés által a leginkább sújtott térségbe.