A háztartások távközlési kiadásainak jelentős részét a mobiltelefon és az ahhoz kapcsolódó mobilinternet-szolgáltatások 11 ezer forintos díja teszi ki. Ez jellemzően két előfizetés költsége. Tízből kilenc család televízióra is előfizet, aminek átlagosan 4200 forint a díja. Ezt követi a helyhez kötött internet, amely a háztartások háromnegyedében érhető el, az átlagos díja pedig 4500 forint. Az otthoni telefon átlagosan 2000 forintos költsége sem elhanyagolható, de ez a szám évről évre csökken – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatásából.

tv vásárlás
telefon, TV, internet, mobil, NMHH
Tévét és internetet szinte mindenki vesz.
Fotó: Shutterstock

Tavaly egy átlagos háztartás havonta 18 600 forintot költött távközlési szolgáltatásokra.

Ebbe beletartozik az otthoni internet, a telefon, a mobiltelefon, a mobilinternet, valamint a tévszolgáltatások díja. Ugyanakkor ez az összeg nem tartalmazza az eszközök árát, a mobilszámlákon gyakran megjelenő készüléktörlesztési és mobilvásárlási költségeket, illetve a streamingszolgáltatóknak közvetlenül fizetett díjakat.

Az, hogy ki, mennyit hajlandó vagy tud fizetni, azt több dolog is meghatározza. A legfontosabb a háztartásméret, vagyis minél többen élnek a háztartásban, annál magasabb lesz az összköltés. Leginkább a felnőttek, a dolgozók száma befolyásolja a költést. Ők mobilabb és sokrétűbb felhasználók lehetnek, ráadásul a jövedelmük is fedezi a nagyobb igényeket.

Ugyanakkor érdekes adalék, hogy a televíziós előfizetések esetén a gyermekek száma és a nekik szóló tartalom igénye a felnőttekéhez hasonló hatású.

A távközlési kiadásokat a háztartás anyagi helyzete is meghatározza. A vagyonosabb, magasabb jövedelmű, magukat jobb anyagi helyzetűnek gondolók távközlésre is többet tudnak költeni.

telefon vásárlás
Fotó: Shutterstock

Az iskolai végzettség is befolyásolja a költéseket. Azokban a háztartásokban, ahol a legmagasabb iskolai végzettség nyolc általános, összességében kevesebbet költenek távközlésre. Ezzel szemben a diplomásokban a gyorsabb otthoni internetre is hajlandók előfizetni.

A magyarországi háztartások átlagos telekommunikációs kiadásai az NMHH felmérése alapján a 2021-es 17 800 forintról 2022-re 18 600-ra növekedtek.

Internet = http...? Felejtsük el, az Ethereum bedobott egy teljesen újat

Piszok drága, de megvéd a cenzúrától az Ethereum új internetszabványa. Kölcsönhatásba léphetnek a blokkláncok.