Az Ethereum-használóknak immár nem kell aggódniuk a cenzúra miatt. Legalábbis ezzel kecsegtet az új Ethereum-szabvány, az ERC-4804, amelynek címe „Web3 URL to EVM Call Message Translation”. A HTTP-stílusú URL révén közvetlenül lehet hozzáférni web3-tartalmakhoz. Az újítás azért jelentős, mert a kripto-ökoszisztéma sok esetben még mindig központosított webszerverekre támaszkodik a „decentralizált” alkalmazások elérésekor. Ezzel szemben az ERC-4804 értelmében az internethasználóknak lehetőségük van arra, hogy böngészőjükbe beírják, hogy web3://, így a http:// közbeiktatása nélkül közvetlenül futtathatnak lekérdezést az Ethereum virtuális gépén (EVM).

Ethereum Crypto Coin Illustrations, Visual representation of the digital Cryptocurrency Ethereum Crypto and Bitcoin, in Brussels, Belgium on 22 September 2022. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Elméletileg teljes webhelyek is elérhetők ily módon, ám 

kritikus kérdés a költség. 

Az Ethereum tárolási költsége ugyanis nagyon magas: 1 gigabyte on-chain adat nagyjából 10 millió dollárba kerül. Ezért az új URL-szabványnak csak bizonyos alkalmazások esetében van értelme. Nem kell mindennek decentralizáltnak lennie. Ha valaki elég jó web2-üzletet vezet, s nem aggódik a központosított rendszerek cenzúrája miatt, akkor felesleges pénzkidobás a web3.

Drágasága ellenére érdekes lehetőségek előtt nyit kaput az ERC-4804, amely lehetővé teszi a „dinamikus adatkezelést”. Így például kedvelések jelölhetők, megjegyzések írhatók, 

kölcsönhatásba léphetnek a különböző blokkláncok.