Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években – közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az új Nemzeti alaptantervhez illeszkedő eszközök és tartalmak fejlesztéséhez jelentős forrásokra volt szükség: 6,5 milliárd forintot biztosított az további hárommilliárdot a magyar állam. Ma már teljes a portfólió állami tankönyvekből az 1–12. évfolyamon a köznevelés és a szakképzés területén is – tette hozzá.

MARUZSA Zoltán
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

 

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy éves szinten 13 millió papíralapú könyvet kell kinyomtatniuk.

 

Maruzsa Zoltán szerint az állam nagy fába vágta a fejszéjét 2013-ban, amikor a tankönyvkiadás, -fejlesztés, -nyomtatás jelentős strukturális átalakításába kezdett.

Először tankönyvkiadókat és más piaci szereplőket vásároltak fel, majd az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megkapta a feladatot az új tankönyvek készítésére, a Könyvtárellátó pedig a kiszállítás megszervezésére, továbbá az Alföldi Nyomda felvásárlásával a nyomdai kapacitások is biztosítottá váltak – sorolta a legfontosabb lépéseket.

 

Közölte, hogy ezeknek köszönhetően ma már ingyen jut hozzá minden tanuló a tankönyvekhez. 

 

Az államtitkár elmondta, hogy a napokban jelenik meg a friss tankönyvjegyzék, ezzel a 4., 8. és 12. osztályos új tankönyvek is megjelennek, így a 2020-as NAT-módosítás utáni fejlesztések és azok felmenő rendszerű bevezetése befejeződik.

Jelezte, hogy a digitális fejlesztések, a nemzeti köznevelési portál fejlesztése is fontos volt, utóbbi bármilyen okoseszközön használható diákok, pedagógusok és a szülők számára is. A portálon az okos tankönyvek mellett alsós diákok számára videók, sokféle animáció és több tíz ezer film található.

Megemlítette, hogy a honlap látogatottsága igen magas, hiszen a Covid alatt napi 160-180 ezret mértek, de manapság is napi 60-80 ezres a látogatottsága, ami havonta eléri az egymilliót.