Az ingatlanpiaci kereslet változása azért fontos, mert együtt mozog az adásvételek számával. A kereslet az év első két hónapjában 2022 elejéhez képest átlagosan országos szinten csaknem ötven százalékkal csökkent – mondta a Világgazdaság megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, érdekes a régiók közötti különbség is, a legkisebb mértékben Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyékben (30–34 százalék) csökkent a kereslet. A szakértő szerint a kevésbé felkapott régiók állnak jobban, Csongrád-Csanádban, Somogyban, Pest és Baranya vármegyékben, valamint a fővárosban esett leginkább a kereslet (körülbelül ötven százalékkal).

20230123 BedepusztaVárszegi Róbert a Borókás farm tulajdonosa Fotó: Kállai Márton KMSzabad Föld  20230123 Bedepuszta

Várszegi Róbert a Borókás farm tulajdonosa 
Fotó: Kállai Márton KM
Szabad Föld
A saját ingatlan biztonságot nyújt, aki költözik, jellemzően eladja azt (is), amiben lakik
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Balogh László két régiót emelt ki. A veszprémit, amely a Balaton közelsége, valamint a térségben zajló fejlesztések miatt nem vesztett annyit vonzerejéből, illetve Bács-Kiskun vármegyét az autóipari beruházások miatt. Mint rámutatott,

az országban zajló fejlesztéseknek ingatlanpiaci hatásai vannak, szűkül az olló a főváros és a vidék között, az árak, a kereslet és a kínálat változásai is ezt tükrözik vissza.

Az én váram, az én házam

A másik vizsgált tényezővel, a kínálattal kapcsolatban a szakértő kiemelte: Magyarországon kiemelten magas, kilencven százalék feletti a saját tulajdonú ingatlanok aránya. A saját tulajdon biztonságot nyújt a különböző válságok, így például járvány esetén is, nem kellett például a bérleti díjat mint jelentős tételt kigazdálkodni. Ami miatt még fontos a saját tulajdon aránya, hogy költözés során a meglévő ingatlant értékesítik. Ezzel párhuzamosan, ahogyan a kereslet csökkent, a kínálat nőtt, a legtöbb eladó ingatlant viszont egy vármegye kivételével nem ott hirdették meg, ahol a legjobban csökkent a kereslet.

A legtöbb eladó ingatlant Fejér vármegyében kínálták eladásra meg az év elején, itt 68 százalékkal nőtt a kínálat. Csongrád-Csanádban 62, Borsod-Abaúj-Zemplénben 59, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 55, míg Győr-Moson-Sopronban 52 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma.

Balogh László kiemelte, minden statisztika ellenére Csongrád-Csanádban a legkedvezőtlenebb a helyzet, mert a kereslet jelentősen esett, amivel párhuzamosan a kínálat viszont látványosan nőtt. Ez a vevőket jobb helyzetbe hozza, amíg a főváros és környéke (húsz százalék körüli kínálatbővülés) most nem nyertese a piaci folyamatoknak.

A szakértő hozzátette, túl azon, hogy a kereslet-kínálati mutatók felzárkózási folyamatot jelölnek, hozzá kell tenni, hogy az orosz–ukrán háború kitöréséig pörgős volt a 2022-es év eleje az ingatlanpiacon, amihez hozzájárult a Zöldotthon program is.

A szakértő úgy összegzett,

a jelen helyzetben a vevők vagy megtalálják a számításaikat, vagy a túlkínálat töri majd le az árakat.